Jan Baggen schilderend aan de IJssel. Foto: PR
Jan Baggen schilderend aan de IJssel. Foto: PR

Mystiek van het Achterhoekse

landschap op KunstZondagVorden

VORDEN - Wat kan een Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) nu beter dan meedoen aan de KunstZondagVorden? Op zondag 10 december openen galeries, ateliers en MAS hun deuren voor kunstliefhebbers of -ontdekkers. Van 11.00 tot 17.00 zijn verschillende kunstuitingen te zien in het dorp zelf en binnen vijf kilometer van het centrum.

MAS heeft speciaal voor deze dag Jan Baggen gevraagd zijn werk te laten zien. Jan laat zich vooral inspireren door de natuur en weet als geen ander het mystieke van een landschap in zijn werk te verbeelden. Hij volgde de opleiding Grafische Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Na zijn studie maakte hij illustraties voor boeken en tijdschriften voor diverse uitgeverijen en een getekende rubriek voor de Kluwerkranten, later Wegener. Jan heeft al talloze exposities en publicaties op zijn naam staan. Al op jonge leeftijd tekende hij en schilderde ook met olieverf, maar later gebruikte hij vooral aquarel, dat sneller werkt en voor buiten praktischer leek. Tijdens een schildersessie buiten, stelde een van zijn schildermaatjes voor om van materiaal te ruilen, waarna Jans enthousiasme voor olieverf weer helemaal oplaaide. Met zijn Pochade-kistje met ingebouwde ezel in een rugzakje zoekt hij de mooiste plekjes op. Jan: '"Ik werk bijna alleen maar buiten. Het is de kunst in een tijdsopname van een paar uur een enkel moment op het doek weer te geven. Het in de natuur werken heeft bijna iets meditatiefs. Het werkt allemaal op je in, de geluiden en de geuren, de dieren die zich laten zien, het weer en natuurlijk het licht. Het doet iets met je als je daar staat, zeker in je eentje. Daar pluk je dan de highlights uit om een schilderij mee samen te stellen."

Wouter Derksen van MAS is zeer enthousiast over Baggen. "Ik volg Jan al dertig jaar. Weinig kunstenaars pakken dat mystieke van het aloude Achterhoekse landschap zoals hij dat doet. Dat is heel bijzonder. De sfeer is enorm belangrijk in zijn werk en het mystieke haal je er zó uit. Daarom moet je deze werken eigenlijk in het echt zien, dan voel je namelijk meteen wat ik bedoel."

De kleine tentoonstelling in de grote zaal in MAS wordt om 11.00 uur geopend. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het Kulturhus aan de Raadhuisstraat 6 in Vorden. Vergeet ook vooral niet om de andere deelnemers van de KunstZondagVorden te bezoeken. Meer informatie hierover is te vinden op de website.


www.kunstzondagvorden.nl


'Beatles' en Moonyard in De Herberg

VORDEN - Tijdens het eerste X-MAS music weekend bij De Herberg te Vorden staat het weekend van 15,16 en 17 december bol van de muzikale activiteiten. Dit kerstweekend begint vrijdagavond 15 december in het café met een Hollandse avond + Karaoke.

Op zaterdag 16 december vindt dan de traditionele kerstmarkt plaats in het centrum van Vorden alwaar ook de Herberg uitgebreid aanwezig zal zijn met onder andere glühwein, chocomelk et cetera. Vanaf 18.00 uur is er live muziek in het café en restaurant verzorgd door de alom bekende band Strike.
Zondag 17 december wordt dit weekend afgesloten in de grote zaal van de Herberg. Vanaf 16.00 uur staat in het voorprogramma de band Moonyard met covers van onder andere Eric Clapton en Stone. Het hoofdprogramma wordt verzorgd door één van 's werelds beste covergroepen The Beatles Revival-band. Kaarten voor deze middag zijn inmiddels in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Herberg te Vorden, tel. 0575-552243 of kijk op de site. Maximaal 450 kaarten gaan er in de voorverkoop.


www.deherbergvorden.nl