Volgende stap richting dorpshuis wordt gezet

BAAK – Baaks Belang en de werkgroep Martinushuus houden een vervolgbijeenkomst over het op te richten dorpshuis en de verschillende activiteiten die er plaats kunnen gaan vinden. Hierbij nodigen ze alle belangstellenden van harte uit.

Een aantal bewoners uit Baak doet al enige tijd onderzoek naar de haalbaarheid van het verwerven en beheren van de Martinuskerk als dorpshuis. Op 24 oktober heeft een grotere groep bewoners activiteiten bedacht voor in en rondom de kerk. Hieruit is een top vijf gefilterd die op dit moment te realiseren zijn. De volgende stap in het proces kan gezet worden, namelijk het verder invulling geven aan deze activiteiten en de bemensing ervan. De ideeën worden geconcretiseerd en er zal naar antwoorden worden gezocht op vragen als: Kunnen de plannen zo georganiseerd worden dat activiteiten elkaar versterken, hoe en door wie? Tevens worden conceptplannen gepresenteerd voor het gebied rondom de kerk en de eerste fase voor de inrichting van het profane deel van de kerk.

Op dinsdag 12 december van 20.00 tot 22.00 uur gaan Baaks Belang, de werkgroep en de aanwezigen van de bijeenkomst in oktober hiermee aan de slag in zaal Herfkens. Ook andere belangstellenden worden nadrukkelijk uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De avond wordt geleid door medewerkers van de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen.


Goud voor de lekkerste wild paté wijn van Wijnhandel Smit in Vorden

VORDEN - Donderdag 30 november werd er voor de eerste keer in de Achterhoek tussen ambachtelijke slagers, poeliers en wijnhandelaren in vier wedstrijdcategorieën gestreden. In de categorie 'Wildpatewijn' behaalde Wijnhandel Smit in Vorden het Goud.

Deze Verkiezing is georganiseerd door JR Wijn en Spijs uit Delden (Twente) in samenwerking met Oranjerie Ruurlo. Afgelopen maand hebben zij voor de vijfde keer in Twente een dergelijke verkiezing georganiseerd en vonden het tijd worden dit ook in de Achterhoek te lanceren.
Een deskundig proefpanel, waaronder Arie en Ria Haan voormalig patron cuisinier en maître sommelier van Restaurant 't Wolfersveen in Zelhem en Jeroen Ziel maître sommelier van Hotel Restaurant Bon Aparte in Barchem, van gelouterde chefkoks, maître-sommeliers en fijnproevers sloten zich deze dag tussen twaalf en zes uur op in Oranjerie Ruurlo in Ruurlo.
In de vier wedstrijd categorieën – die volgend jaar verrijkt zal worden met de categorie Achterhoek Wild Burger (een wedstrijd voor professionele chefkoks op bistro niveau in de Achterhoek) - proefden en becommentarieerden zij de inzendingen in een voor – en finaleronde. Om negen uur werden de Gouden, Zilveren en Bronzen bekers en cadeaus uitgereikt aan de winnaars.

Organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs in Delden ziet samen met Alco van Berkel van Oranjerie Ruurlo met plezier en tevredenheid terug op deze enerverende Verkiezingsdag en kijkt uit naar het Asperge en Wild seizoen 2018.


Kerstfair op de Kranenburg

KRANENBURG - Op zondag 10 december van 11.00 tot 17.00 uur houdt het Kranenburgs Belang haar jaarlijkse kerstfair op het terrein voor het klooster en het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101.

Tijdens de kerstfair zijn diverse kraampjes te vinden met handgemaakte sieraden, ansichtkaarten, kerststukken, tassen, sjaals, keramiek en nog veel meer. Voor de inwendige mens zijn er onder andere bonbons, soep en broodjes. Warmend aan een van de vuurkorven kan men bovendien genieten van warme chocolademelk of glühwein. Verder is er kerstmuziek, zullen midwinterhoornblazers van zich laten horen en brengt het koor 'Schouder aan Schouder' uit Ruurlo van 14.00 tot 16.00 uur kerstliederen ter gehore. Ook kun je een bezoek brengen aan het Heiligenbeeldenmuseum dat open is met een nieuwe tentoonstelling van kerststallen.

Wie wat beweging wil, kan meedoen aan de kerstwandeling. De route is ongeveer 12 kilometer lang, met een pauze en versnapering onderweg. Starten kan tussen 13.00 uur en 14.00 uur bij de kraam van Kranenburgs Belang.