Johan Stapper werd in 2014 benoemd tot 'Super Supporter' van VV Vorden. Foto: PR
Johan Stapper werd in 2014 benoemd tot 'Super Supporter' van VV Vorden. Foto: PR

In Memoriam Johan Stapper: 'Super Supporter' vv Vorden

VORDEN – Op 83-jarige leeftijd is zondag 17 december de markante Vordenaar en de grootste en bekendste supporter van voetbalvereniging Vorden Johan Stapper overleden. Johan Stapper heeft nagenoeg zijn hele leven op het voetbalveld van vv Vorden rondgelopen, eerst als speler en later als toeschouwer en is altijd een ware supporter van de geel-zwarte club geweest. Hij was het gezicht van de club en heeft als gastzanger op menig kampioens- en jubileumfeest de sfeer enorm verhoogd door zijn plaatselijk en regionaal bekende hits als 'Marina' en 'Cherio'. Vv Vorden moest afscheid nemen van zijn 'Super Supporter', de titel die hij ontving tijdens het 85-jarig jubileum van vv Vorden in 2014. Maar hij zal voorzien van een grote glimlach in de herinnering van al alle (oud)leden en de Vordenaren voort blijven leven.

Johan Stapper werd in 1934 geboren aan de Galleestraat in Vorden en kwam als kind al in aanraking met VV Vorden. In die jaren nog spelend aan de Waarleweg toen hij als supporter ging kijken naar Vorden 1 met spelers als Lambert Rouwenhorst, Henk Emsbroek en 'Massy' Wentink. Na de oorlog werd hij op zestienjarige leeftijd lid van vv Vorden en heeft hij op het huidige sportpark 't Grote Veld zijn eerste wedstrijden gespeeld in de jeugdafdeling van vv Vorden. Bij de senioren heeft Johan in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw jarenlang in het zesde, zevende of achtste elftal gespeeld en heeft hij vooral in het veteranenteam prachtige seizoenen gekend.

Naast het voetbal had Johan een tweede grote hobby en dat was zingen. Regelmatig trad hij op als gastzanger en werd op deze manier in Vorden en omstreken een bekend dorpsfiguur. De voormalige Vordense band Kas Bendj'n heeft zelfs een nummer over hem geschreven: 'De bakfietsenkearl'. Zijn hoogtepunt als zanger had hij zo rond de eeuwwisseling toen er samen met Kas Bendj'n enkele nummers opgenomen zijn en hij als 'hofnar' zelfs op de hoes van de cd kwam te staan met de titel 'Uut eigen deuze'.

Inmiddels was Johan Stapper een kleurrijk dorpsfiguur geworden, zo één die werkelijk iedereen kende en van wie iedereen wist dat je hem altijd wel eens tegen kwam in de Albert Heijn, op het voetbalveld, bij De Herberg, bij Hotel Bakker of gewoon in het dorp. Bij vv Vorden werd hij een groot supporter van het eerste en tweede elftal. Want het liefste was hij zondag de hele dag op sportpark 't Grote Veld. Hij keek dan 's morgens naar de lagere elftallen en in het bijzonder het tweede elftal. Het team waar hij in al die jaren een speciale band mee had opgebouwd. Terwijl hij dan tussen de middag een lekker balletje gehakt had gegeten in de kantine werd er 's middags natuurlijk gekeken naar het eerste elftal en zelfs de uitwedstrijden werden veelvuldig door Johan bezocht.

Johan was een ware voetballiefhebber, had ook echt verstand van het spelletje en kon genieten van mooi samenspel of slimme pasjes. Met 'pingelen' had hij niets mee en het 'geef d'n bal toch af' of 'spöl die bal toch naar veuren, jongens' galmde dan ook regelmatig vanaf de tribune of later vanaf het muurtje onder de overkapping van de kantine.

Johan Stapper was het gezicht van vv Vorden. De vaste supporter die er altijd was en waar humor, plezier en vrolijkheid vanaf straalde. Iedere opmerking, iedere zin en ieder commentaar werd altijd afgesloten met een schaterende en gierende lach die in de loop van de jaren dan misschien iets minder krachtig werd maar nog steeds typerend bleef voor Johan. In 2014 bestond vv Vorden 85 jaar en werd ter gelegenheid hiervan een feestavond gehouden. Tijdens deze avond werd Johan Stapper officieel benoemd tot 'Super Supporter' van vv Vorden en kreeg hij het bijbehorende certificaat en de foto's uitgereikt. Zaterdag 23 december werd Johan Stapper in besloten kring begraven.


Akte van vereniging Vordense kerken officieel ondertekend

VORDEN – Onder toeziend oog van notaris Kraayenhof uit Borculo is woensdagmiddag 20 december in de Dorpskerk te Vorden de Akte van Vereniging tussen de Gereformeerde Kerk te Vorden en de Hervormde Gemeente te Vorden officieel ondertekend. Daarmee is het samengaan van de twee protestantse kerkgenootschappen nu definitief.

Eind oktober werd In de Dorpskerk de hereniging in een feestelijke eredienst gevierd, maar nu is de Protestantse Gemeente te Vorden ook juridisch een feit. De ondertekening werd door veel gemeenteleden bijgewoond en na de officiële ondertekening werd er onder het genot van een glaasje gezellig nagepraat. De nieuwe Protestantse Gemeente te Vorden telt ongeveer 1750 leden en maakt deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) waarbij om en nabij twee miljoen mensen zijn aangesloten.

Veel gemeenteleden woonden de ondertekening van de overeenkomst bij. Foto: PR.