Gerbert en Jan bij de opname van hun dialectprogramma. Foto: PR
Gerbert en Jan bij de opname van hun dialectprogramma. Foto: PR

Zes uur dialectmuziek op
Oudejaarsdag bij Ideaal

ZELHEM - Radio Ideaal draagt muziek, waarbij in het dialect gezongen wordt, een warm hart toe en al vanaf de beginjaren worden er programma's uitgezonden, waarbij het Achterhoeks centraal staat. De laatste acht jaar verzorgt Gerbert Abbink (de laatste jaren samen met Jan Saalmink) het programma 'Ideaal Dialect', waarin niet alleen het Achterhoekse dialect centraal staat, maar er ook regelmatig uitstapjes gemaakt worden naar andere Nederlandse dialecten en muzikanten uit de verschillende regio's kwamen al naar Zelhem om hun liedjes in de studio live ten gehore te brengen.

Omdat oudejaarsdag dit jaar op zondag (de vaste uitzenddag van Ideaal Dialect) valt, leek het Gerbert en Jan leuk om eens flink uit te pakken. Collega-presentatoren Hugo, René, Frank en Johnny, die ook hun programma op de zondag hebben, werden benaderd met het voorstel om hun uur voor die éne zondag eens compleet te vullen met dialectmuziek. Ze reageerden direct enthousiast en dus staat Radio Ideaal de laatste zondag van het jaar van 's morgens 8.00 uur tot 's middags 14.00 uur in het teken van de dialectmuziek.

De uitzendingen worden omlijst met jingles in dialect, die door artiesten uit verschillende regio's werden ingezongen en in plaats van één uur nemen Gerbert en Jan die dag twee uur voor hun rekening. In deze twee uur is ruimte voor de 'Priesvroag', 'Amparte Weurde' en andere vaste items van het programma Ideaal Dialect. Om alle uren te kunnen vullen met een gevarieerd aanbod, werden de collega-presentatoren door Gerbert voorzien van cd's met dialectmuziek van onder andere Groningse, Friese, Drentse, Twentse, Brabantse en Limburgse zangers en zangeressen.