Com Cobre, (a) capella en de kleine drummer spelen samen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Com Cobre, (a) capella en de kleine drummer spelen samen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Kerstconcert met solo van een kleine drummer

WICHMOND - De grindpaden van de Protestantse Kerk in Wichmond waren zaterdagavond 16 december sprookjesachtig verlicht met veel kaarsen en waxinelichtjes. Een warme welkom voor bezoekers die het kerstconcert van koor (a)Capella en kopergroep Com Cobre bezochten. De kerk was ook van binnen met kerstboeketten en kerstversiering volledig in sfeer ingericht.

Kopergroep Com Cobre onder leiding van dirigent Henk Vruggink is inmiddels gegroeid naar een bezetting van zeven koperblazers. Dit leidt tot een mooi compleet geluid. Koor (a)Capella is ooit in de huiskamer met enkele dames met plezier in zingen begonnen. Nu staat er een koor van vijftien dames en hebben zij een uitgebreid repertoire opgebouwd.
Met enthousiasme werden door Com Cobre en koor (a)Capella apart en gezamenlijk mooie nummers ten gehore gebracht. Bekende kerstnummers en veel lichte muziek. 'The little drummer boy' werd gezamenlijk uitgevoerd. Een klein jongetje dat vol toewijding de drumsolo speelde van dit nummer, ontlokte het publiek een spontaan applaus.
Kerstgedicht en kerstverhaal en als afsluiting samenzang met het nummer 'Ere zij God' maakten het programma compleet. Gezien de enthousiaste reacties van het publiek is een gezamenlijk concert zeker voor herhaling vatbaar.


Dash DS1 voert de plannen uit

VORDEN - Voor de dames van Dash was de laatste wedstrijd van het jaar eentje om misschien eens goed te overdenken. Trainer Johan Booyink van tegenstander Dynamo Tubbergen had vooraf een tactisch plan uitgestippeld om het Dash moeilijk te gaan maken en het lukte zijn team dat vanaf het eerste moment prima en gedisciplineerd uit te voeren, met setstanden van 25-13 en 25-11 tot gevolg.

Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat Dash het ook wel toeliet dat de Tubbergse dames dit konden doen, want de diesel van Dash was duidelijk nog niet in staat om het eveneens vooraf uitgestippelde plan van trainer/coach Tjarko Muis uit te voeren. De geplande servicedruk bleef achterwege en de blokkering en aanval van Vordense kant was niet zoals de trainer/coach van Dash het had gepland. Ondanks de nodige fysieke inzet en energie die er door Dash in werd gestoken, bleef dynamo hun tactiek beter uitvoeren werd het tempo opgevoerd.

Pas halverwege de derde set, toen Karien Meutstege één van de tips van Muis ter harte nam en de bal met een blok op het hoofd van haar tegenstander knalde, leek het tij te keren. Ook het feit dat deze bal de scheidsrechter geheel ontging en toch het punt in Tubbergs voordeel beoordeelde, zorgde voor de benodigde felheid bij Dash. De getergde Meutstege wist vervolgens met haar service eindelijk de vooraf geplande druk op de juiste positie te leggen waardoor het spel bij Dash eindelijk beter op haar plek viel. De blokkering voerde beter uit wat vooraf gepland was en opeens ontstond er een mooie strijd tussen beide teams. Dash liet zien waarom het bovenin de eerste divisie mee kan draaien en sloeg de inmiddels behoorlijk grote achterstand weg. De Vordense dames wisten met 25-27 toch de derde set te pakken en de kanteling van de wedstrijd leek ingezet.

De vierde set begon Dash toch opnieuw achter de feiten aan te lopen. Op 18-10 achter gaf niemand nog iets voor de kansen van de dames uit Vorden. Maar plots begon de dieseltrein weer te lopen, werd de servicedruk weer aangezwengeld en vielen de puzzelstukjes opnieuw op hun plek aan Vordense kant. De fouten bij Tubbergen werden goed afgedwongen en in een spannend slot van de set was het alsnog Dash dat met 23-25 een vijfde set wist af te dwingen.
Dat het in dit soort wedstrijden aankomt op details en het goed uitvoeren van de voorgenomen plannen werd voor Dash pijnlijk duidelijk in de vijfde set. Tubbergen bleef uitvoeren wat trainer Booyink voor ogen had terwijl bij Dash met name tegen het eind van de set wat meer fouten en slordigheden de boventoon gingen voeren. Tijd om weer in de pas te gaan lopen was er voor Dash in de vijfde set, die slechts tot 15 punten reikt, niet en met 15-10 moest de wedstrijdwinst dan ook aan de thuisploeg gelaten worden.
Het werd al met al een spannende wedstrijd waarin uiteindelijk toch nog twee punten mee naar Vorden genomen konden worden. Vraag blijft hoe deze wedstrijd zou zijn verlopen als beíde teams in staat waren geweest de uitgestippelde tactische plannen vanaf het eerste moment uit te voeren.
Pas 13 januari staat de volgende wedstrijd voor Dash op het programma wanneer koploper Krekkers uit Mariaparochie op bezoek komt in Vorden.


Publieksavond Planetarium

TOLDIJK - Aan de Hoogstraat 29 in Toldijk bouwde Henk Olthof op ingenieuze wijze meerdere planetaria. Vrijdag 5 januari heeft iedereen de mogelijkheid deze te bekijken tijdens de publieksavond die gehouden wordt van 20.00 tot circa 21.30 uur. Er wordt een rondleiding gegeven van circa anderhalf uur door de wereld van sterren en planeten, met de bijzondere ruimtereis in Ruimteschip Aarde. Een ingenieuze aardbol die draait terwijl men erin zit en zo de aarde en de sterrenhemel laat zien. Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden verplicht, dit kan via de website.


achterhoeksplanetarium.nl