2017

Een arts vertelde één van mijn beste vrienden vorige week dat hij januari niet zou hebben gehaald. Hij was een paar weken daarvoor in een ziekenhuisbed terechtgekomen met een bloeddruk van een hoogte waar zelfs de Eiffeltoren verlegen van wordt. Hij brak alle records in het Slingeland, maar trof er godzijdank bovenal de hard benodigde kennis en kunde om alles weer richting normale waarden te begeleiden.

Normale waarden, ze waren in 2017 bij vlagen weer eens heel ver zoek. Het jaar was nog maar amper begonnen of de beelden van een terroristische aanslag denderden alweer onze huiskamers binnen. 39 doden vielen er in de nieuwjaarsnacht in een nachtclub in Istanbul. Er volgden aanslagen in Londen, Sint-Petersburg, Stockholm, Parijs, Manchester en op de Ramblas in Barcelona.

Dit rijtje heb ik grotendeels moeten opzoeken. Dat vind ik een geruststellende gedachte. Gelukkig blijven in zo'n jaar vooral ook de mooie dingen hangen. Michael van Gerwen won het WK darten. Joris Nieuwenhuis uit Zelhem was de beste op het WK veldrijden voor beloften. Max Verstappen reed – als zijn auto meewerkte – weer als een baas. Tom Dumoulin pakte de eindwinst in de Giro! Ook de voetbaldames schreven historie. Met Lieke! En Ajax stond in een Europese finale!

Weet u nog van die sportleraar? Die instructeur van de sportschool in Hengelo die zonder dat hij het wist hoofdrolspeler was van een televisieprogramma? Hij kwam thuis van zijn werk en zijn nieuwe huis was af. Prachtig! Ook mooi was de steun in de rug die Pax E2 kreeg van vlogger Enzo Knol. En dan was er Sjaak Swart, die met Lucky Ajax naar Keijenborg kwam om het 100-jarig bestaan van 'de Boys' mee te vieren.

Het was het jaar waarin de derby na 51 jaar weer op het programma stond. Op zaterdagmiddag 25 november troffen Pax en Keijenburgse Boys elkaar in de derde klasse van het amateurvoetbal. Een spektakel was het op sportpark Het Elderink vooral buiten de lijnen. Als het vuurwerk straks het nieuwe jaar inluidt en de donkere hemel verlicht, dan kunt u vast hier en daar nog wat blauwe en oranje rook zien wegtrekken.

Er was meer. Mañana Mañana verhuisde naar Vorden. Er was de Ronde van de Achterhoek. Feestival veranderde in Bar Gezellig. De vredesvlam ging branden in Hengelo, waar ook fototegels kwamen te liggen. Klompenmakers bezochten Keijenborg en op de Varsselring schreef de wegrace een unieke editie bij. Persoonlijk denk ik ook terug aan die kameraad die na ruim twee jaar in Zuid-Amerika totaal onverwacht weer op de stoep stond.

De recordhouder van het Slingeland gaat januari halen, maar hij heeft ons allemaal wel flink wakker geschud. Zijn verhaal doet beseffen dat het allemaal niet vanzelfsprekend is. Hopelijk vinden we in 2018 de normale waarden terug. Al zit een nieuw jaar ook vol nieuwe kansen om ongekende hoogtes te bereiken. Voor u. Voor mij. Voor iedereen. Ik heb donderdag 15 februari alvast aangekruist. Olympische Spelen. 10 kilometer schaatsen. Hup Sven!