Landgoed 't Veld. Foto: PR
Landgoed 't Veld. Foto: PR Foto:

IJsvereniging Zelhem onderzoekt alternatieven

ZELHEM - Afgelopen week hebben heel veel steden en dorpen in Nederland er dichtbij gezeten: ouderwets schaatsen op natuurijs. Op enkele plekken kon er geschaatst worden. Helaas was dit in Zelhem niet mogelijk. Het belangrijkste alternatief voor de Halfweg, de grote plas op Landgoed 't Veld, liet dit niet toe. Het ijs was slechts vijf centimeter dik in plaats van de vereiste acht centimeter en vanwege het diepe water mocht er geen risico gelopen worden. Ondertussen is de ijsvereniging druk bezig met het onderzoeken van alternatieven zodat er, hopelijk nog deze winter, toch nog geschaatst kan worden in Zelhem.

In Zelhem is al sinds 2005 een ijsvereniging actief. Op hun huisbaan bij Halfweg kunnen ze niet terecht omdat hun huurcontract begin 2015 niet is verlengd vanwege een geschil tussen de eigenaar en de gemeente. Mogelijk komt de baan nog weer in hun handen. In ieder geval heeft de eigenaar hun het eerste kooprecht gegeven. De winters van 2014/2015 en 2015/2016 boden nergens in Nederland ijs, maar de huidige winter maakt het misschien mogelijk.

De ijsvereniging tracht, zolang ze niet op Halfweg terecht kunnen, met een alternatief te komen. Het belangrijkste alternatief dat gevonden is betreft de grote plas op Landgoed 't Veld. Hier mag de vereniging van de eigenaar zijn gang gaan op de plas. Ook de gemeente werkt mee en is akkoord met parkeren langs de Nijmansedijk en eventueel Stadsedijk. De bomen in de berm zijn door de ijsvereniging al bijgewerkt. Het ijs was daar vrijdagmorgen vijf centimeter, terwijl acht centimeter nodig is. Het water is hier ruim een meter diep en er kan geen risico gelopen worden.

Puur voor de kinderen is de ijsvereniging bezig op twee locaties. Een daarvan is de wadi aan de Melkweg op bedrijventerrein Vinkenkamp. Daar hebben enkele lokale schaatsminnende ondernemers en de brandweer water in laten lopen van 10 tot 40 cm. Ook hier was vrijdag iets meer dan vijf centimeter ijs en diverse zwakke plekken.
De IJsvereniging is in overleg met het bestuur van Museum Smedekink om naast de boerderij ook een ondiep ijsbaantje te realiseren tijdens een vorstperiode. Mogelijk kan hier deze winter nog van geprofiteerd worden maar waarschijnlijker is een volgende winter.

De ijsvereniging kijkt ook regelmatig naar de mogelijkheid om in het centrum weer een kunstijsbaantje te realiseren. Zolang er geen sponsor is voor de energiekosten van enkele duizenden euro's is dit niet rendabel te krijgen voor de vereniging. Ook volgt de ijsvereniging de ontwikkelingen wat betreft namaakijsbanen – zoals die in 2009 en 2010 in het centrum stond - doch deze zijn nog niet interessant. De vereniging hoopt dat Koning Winter zich in de rest van deze winter nog waar wil maken.


Ook de ijsbaan in Laag Keppel bleef dicht

LAAG KEPPEL - De ijsbaan in Laag Keppel is helaas afgelopen weekend niet open gegaan. Het ijs is zondagmiddag nog gemeten en was toen tussen de vier en vijf centimeter en het moet minstens acht centimeter zijn. Een aantal kinderen met een slee en wat schaatsers konden het toch niet laten en gingen de ijsbaan op.

Foto: Burry van den Brink
Foto: Burry van den Brink