Vrijwilligers wil Syriërs en Nederlanders uitnodigen op de koffie om elkaar te ontmoeten. Foto: PR
Vrijwilligers wil Syriërs en Nederlanders uitnodigen op de koffie om elkaar te ontmoeten. Foto: PR Foto:

Nederlanders en Syriërs ontmoeten
elkaar met koffiedrinken

ZELHEM - "Je zegt het fout papa", lacht het vijfjarige dochtertje van Juan en Shukran Saleh. "Je moet goejedag zeggen en niet goedendag" en daarmee aangevend, dat er verschil is tussen de natuurlijke taal, die kinderen op school en tijdens het spelen leren en de schoolboekentaal, die de ouders leren tijdens de inburgeringscursus. Toch spreekt Juan al aardig Nederlands, door de taalcursus tijdens de inburgeringscursus en ook Shukran, die pas een jaar in Nederland is, kan zich al prima redden in die moeilijke Nederlandse taal. Maar ze willen meer, want ze willen bij de Zelhemse gemeenschap horen en met de buren (de 'u'-klank bestaat blijkbaar niet in het Arabisch en Koerdisch, want Juan en Shukran hebben het over hun b'oe'ren) praten en omgaan.

Maar hoe doe je dat? Dat is namelijk heel moeilijk, want je vertrouwt je nog niet met die vreemde Nederlandse taal en je voelt dat een heleboel Nederlanders ook niet weten hoe ze met de situatie om moeten gaan. "Wij hebben geluk gehad met onze b'u'ren, want wij hebben contact met ze en ze helpen ons met allerlei dingen, maar we weten van andere Syriërs dat zij het veel moeilijker vinden", meldt Juan over het probleem.

Hij meldde dit ook aan Dorothé Hammecher, die als vrijwilligster bij hen op bezoek kwam en vertelde haar over zijn plan om mensen, Syriërs en Nederlanders, regelmatig op de koffie uit te nodigen. Dorothé, zelf woonachtig in Wichmond, vond het een pracht idee en ging op zoek naar een geschikte gelegenheid in Zelhem. Ze kwam bij 'de Boerderij' uit, waar het idee meteen met open armen ontvangen werd. Op zondagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur is de gemeenschapsruimte beschikbaar voor de 'Multi Culti' koffiemiddag.

De Boerderij wil in de samenwerking nog verder gaan

De Boerderij wil in de samenwerking nog verder gaan en de Syrische Zelhemmers uitnodigen om deel te nemen aan de diverse cursussen, die er gegeven worden. Juan loopt daarbij alweer voorop, want hij heeft inmiddels een volkstuintje bij 'de Boerderij'. Het bestuur van de Boerderij gaat de Syriërs voorlichten en nodigt daarbij ook een tolk uit om ook de Syriërs, die de Nederlandse taal nog niet voldoende kunnen begrijpen, van de juiste informatie te voorzien. Naast het volgen van cursussen willen de vluchtelingen zich ook graag als vrijwilliger inzetten bij maatschappelijke instellingen of bedrijven in Zelhem en omgeving. Dorothé: "Ze willen heel graag 'iets terug doen'. Daarnaast zien zij het als een manier om de taal snel te leren."

Tijdens een gezellig kopje koffie om de 'Multi Culti' koffiemiddag voor te bereiden wist Dorothé verder nog te melden dat de gemeente Bronckhorst bezig gaat met een betere ondersteuning van de statushouders. Zo wordt er binnenkort een training georganiseerd voor vrijwillige 'Taalmaatjes' en worden vrijwilligers via de gemeente verzekerd. Verder wordt er gewerkt aan vormen van begeleiding (bijvoorbeeld intervisie en kennisdeling). Belangstellenden kunnen contact opnemen met de gemeente Bronckhorst of (na 30 april i.v.m. vakantie) contact opnemen met Dorothé Hammecher via onderstaand telefoonnummer.


06-12674398