Katinka Moerel met haar gedichtenbundel. Foto: Jan Knoef
Katinka Moerel met haar gedichtenbundel. Foto: Jan Knoef Foto:

Troostrijke gedichtenbundel Katinka Moerel

Zelhem - Vijftien jaar geleden kreeg Katinka Moerel op emotionele wijze met het verdriet rondom een overledene te maken. Haar vader overleed. Naast haar verdriet merkte ze ook hoe fijn het was, dat er mensen waren, die het verdriet meevoelden en troost konden bieden en die daarbij, als uitvaartverzorgers, de zorgen rondom de uitvaart wegnamen, zodat je als familie 'gewoon' verdrietig kon zijn. Het beïnvloedde haar zo, dat ze besloot om haar baan als jeugdbibliothecaresse op te zeggen en te gaan solliciteren bij een uitvaartorganisatie.

Door Jan Knoef

Als uitvaartverzorgster voelde ze zich in haar element vanuit de gedachte: "Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen" en om die reden ging ze zich daarnaast toeleggen op het spreken bij de uitvaart. Samen met de familie over de overledene praten en dat verhaal omzetten in een voordracht, waarin de familie de overledene herkent en de woorden een troost zijn in de verdrietige periode van het verliezen van een dierbare.

Na weer een aantal jaren als alleen spreekster te hebben gewerkt, pakte ze haar functie van uitvaartverzorger weer op en combineert ze nu beide kwaliteiten bij RvN Uitvaartzorg, samen met Ron van Nunen die vanuit dezelfde gedachte werkt.

Het schrijven begon bij Katinka in haar jeugd. Al op 11-jarige leeftijd schreef ze een gedicht voor de 4 mei- herdenking en naast het verzorgen van de voordrachten is Katinka zich gaan toeleggen op het schrijven van kleine, vaak troostrijke, gedichtjes. Naast het geschreven woord zocht ze naar beelden om de inhoud nog te versterken en zo ontstond de gedichtenbundel 'Zachte gedachten die verzachten', die ze onlangs in eigen beheer uitbracht. "Ik heb het geschreven voor iedereen 'die verder moet' na het afscheid van iemand die ze in hun hart hebben gesloten", aldus Katinka.

Voor Katinka moet er ruimte zijn voor het verdriet, de rouwverwerking, maar ook voor een bijvoorbeeld een jaarlijkse herdenking. Katinka: "De gedichtenbundel kan troost bieden. Daarnaast maak ik kleine troostcadeautjes in de vorm van een kaart, sleutelhanger of herinneringshart en heb ik voor kinderen een knutselkist samengesteld, zodat ze een afscheidscadeau kunnen maken. In het kader van de herdenking organiseren we, dit jaar al weer voor het zesde jaar, 'Wereldlichtjesdag Achterhoek' in Doetinchem op de 2e zondag van de maand december.

Inmiddels komt Katinka haar gedichten op internet tegen, waar ze door 'derden' gebruikt en verspreid zijn. Soms is de bronvermelding achterwege gebleven. Een beetje trots is Katinka wel op één van die gedichten, waarbij de verspreider niet wist wie het gedicht geschreven had. Hij/zij had, gelet op de inhoud, het gedicht toegedicht aan Toon Hermans. De gedichtenbundel 'Zachte gedachten die verzachten' is voor € 12,50 te bestellen bij Katinka via kmoerel@hotmail.com of 06-26724999.

Kwetsbaar leven

Ons gegeven

Weer ontnomen

Vervlogen dromen

Door verdriet verstijfd

Maar de liefde blijft

Katinka Moerel