Buurtkinderen, burgemeester Besselink en Lodewijk Hoekstra laten vlinders los. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Buurtkinderen, burgemeester Besselink en Lodewijk Hoekstra laten vlinders los. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Buurtkinderen mogen Solarpark De Kwekerij openen

BRONCKHORST - Met het loslaten van tientallen vlinders door kinderen uit de buurt met burgemeester Marianne Besselink en Lodewijk Hoekstra en eveneens het door buurtkinderen losmaken van de enorme strik om het insectenhotel, werd het Solarpark de Kwekerij op zaterdag 3 juni officieel geopend.

Lodewijk Hoekstra mocht de feestelijke dag openen met een woord van welkom. Hij gaf aan dat het een bijzonder park is. In Hengelo gaat het niet alleen om zonnepanelen en grote bedrijven die veel geld willen verdienen. "Je hebt ook te maken met een buurt, een landschap, met kinderen, educatie en biodiversiteit. We wilden graag dat al die dingen op één plek zouden landen." Om dit te realiseren is veel tijd nodig geweest en is overlegd met diverse partijen. "Het is echt een 'met z'n allen project' geworden en op deze manier is het toch gelukt een prachtig landschappelijk park te maken voor de omgeving van zeven hectare groot, met daarin -heel subtiel- nog even 7000 zonnepanelen."

NL-Greenlabel, een initiatief van Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing, hebben een gebiedslabel gemaakt, zodat duurzaamheid meetbaar kan worden gemaakt. "Dit Solarpark heeft een A-label gescoord. Het is het eerste landschappelijke solarpark ter wereld waarbij alle aspecten: bodem, water, klimaat, beheer, mens en borging, meetbaar duurzaam is. Het voldoet aan de allerhoogste standaard, een eer voor de gemeente Bronckhorst." Het label werd aan burgemeester Marianne Besselink aangeboden. "Het is zeker een eer voor de gemeente. Kijkend vanuit ons perspectief, is het een heel divers park, waar een diverse groep mensen heel enthousiast is begonnen dit voor elkaar te krijgen. Die elkaar geïnspireerd heeft om het landschap van de toekomst hier te plaatsen."

Opening met loslaten van tientallen vlinders

Burgemeester gaf aan trots te zijn dat het is gelukt de ecologische waarde en duurzaamheid voor de toekomst te realiseren. "Het is ontzettend leuk om hier met allemaal kinderen te staan die de toekomst nog meer vorm moeten geven dan wij al doen. Daarom is het van groot belang dat dit park vrij toegankelijk wordt en dat wij er allemaal plezier van kunnen hebben. Niet alleen om energie op te wekken voor onze huizen, maar ook om lekker te wandelen, te genieten van de natuur en een beetje sporten. Ik ben een trotse burgemeester en wil iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd ontzettend bedanken voor alle inzet die zij heeft gedaan. Het plan wordt ook gedragen door de wijk, mooi om hun betrokkenheid te zien." Kinderen uit de buurt lieten vlinders, koolwitjes, los met de burgemeester en Lodewijk, die ambassadeur is van de Vlinderstichting.

Wouke van Scherrenburg onthulde samen met de buurtkinderen de 'Beeloft', een mega insectenhotel. "Wij gaan de echte aftrap geven. Ik realiseerde me: met dit park hier in Hengelo laten we Donald Trump zien hoe wij het doen, vind je niet?" Nico Wissing vertelde enthousiast over dit park en het feit dat de kinderen er vrij kunnen spelen. "Dat is het meest prachtige van dit park, daar zit een mooie boodschap in. Het gaat niet alleen om geld verdienen. Het gaat om hoe wij in de Achterhoek willen leven."
Daarna gingen de aanwezigen het park in om te bezichtigen. Lammetjes van de brilschapen kregen van kinderen de fles en zij deden mee aan een bootcamp. Voor informatie over het park waren medewerkers van de gemeente Bronckhorst aanwezig en de deelnemende bedrijven en energiecoöperatie.

Na deze feestelijke dag moest het park weer gesloten worden. Door de droogte wordt de jonge aanplant te gemakkelijk vertrapt en jong zaaigoed krijgt geen kans. Het moet eerst nog flink regenen. Op de website wordt vermeld wanneer het park open gaat.

De stichting wordt aanspreekpunt voor de omgeving. Willem de Lint mag met de stichting het zonnepark 25 jaar beheren. "Dit is zo bijzonder. Tijdens mijn universitaire opleiding in Wageningen heb ik al nagedacht over het energielandschap van de toekomst. Dit is het eerste project en heel gaaf om mee te maken. Het certificaat van NL-Greenlabel is de kroon op het werk."


nlsolarparkdekwekerij.nl