Foto: PR
Foto: PR Foto:

'Het is echt precisiewerk en dat maakt het zo leuk'

Gratis toegang Vliegerfeest Drempt

DREMPT - Multifunctionele accommodatie 't Hessenhuus organiseert op zaterdag 8 en zondag 9 juli van 10.00 tot 17.00 uur een vliegerfeest op en rond de voetbalvelden van HC'03. De toegang is gratis.

Het bestuur van multifunctionele accommodatie 't Hessenhuus, ook het clubhuis van voetbalvereniging HC'03, organiseert het feest samen met Dick en Tonny Toonen, twee fanatieke vliegeraars uit Langerak. Het echtpaar Toonen ontwerpt en maakt al vijfentwintig jaar zelf vliegers.

"Er zijn een paar basisprincipes in het vliegeren. Je moet natuurlijk het juiste materiaal gebruiken; spinnaker nylon en 100% polyesterdraad vormen de basis. Dan is je vlieger in ieder geval weersbestendig. Maar als je een vlieger bouwt met de verkeerde afmetingen, dan vliegt-ie niet. Het is echt precisiewerk en dat maakt het zo leuk", licht Dick Toonen toe over zijn grote hobby. De ontwerpen en de kennis van het echtpaar zijn geen geheim. Ze vertellen liefhebbers er graag over.

Kinderactiviteiten
Voor het vliegerfeest in Drempt hebben Dick en Tonny zo'n zeventig vliegeraars uitgenodigd uit binnen- en buitenland die de meest uiteenlopende vliegers meebrengen. "Kinderen kunnen tijdens het vliegerweekend meedoen aan een workshop vliegers maken. Daarnaast laten vliegeraars snoep en knuffels voor ze droppen en kunnen ze dit jaar ook deelnemen aan een puzzeltocht die hun dicht bij de zeventig vliegeraars brengt die vaak rondom hun caravans hun vliegers oplaten. Vliegeraars vertellen graag over hun hobby dus het is zeker voor kinderen leuk om alles van heel dichtbij te bekijken", vertelt Dick.

Omgevingsfoto's en
nachtvliegeren

Met een camera aan een vlieger worden luchtfoto's van de omgeving gemaakt die later kunnen worden opgevraagd. Op zaterdagavond vindt het nachtvliegeren plaats waarbij vliegers in het donker worden opgelaten zoals twee enorme schildpadden van acht meter doorsnede. Het publiek wordt aangeraden dan zelf een zaklamp mee te nemen om de vliegers te bekijken. Het wordt een evenement voor het hele gezin.

"Hopelijk wordt het goed weer, windkracht 3 of 4 is al prima. Meer mag ook, want dan kunnen de grotere vliegers de lucht in. Maar ook bij minder weer maken we er een mooie show van. Dan stallen we onze vliegers gewoon uit voor de tenten, vertellen erover en maken contact met het publiek. Wij kijken er al naar uit", zegt Dick tot slot.


www.hessenhuus.nl

Foto: PR