De rijders vertrekken vanaf het startpodium. Foto: PR
De rijders vertrekken vanaf het startpodium. Foto: PR Foto:

Ook dit jaar is het ZAMC weer gelukt de Jan van Beekrit te organiseren

Zelhem - Ook voor dit jaar is het ZAMC weer gelukt om de Jan van Beekrit te organiseren. Op zaterdag 4 november vindt de 39e editie van deze enduro-rit plaats. Na de vele positieve reacties over de verreden route van vorig jaar, zijn de ontwerpers Fre Evers en Kees Jacobi er, volgens bestuursvoorzitter Gerhard Gerritsen, in geslaagd om de route voor dit jaar nog attractiever weten te maken.

Daarvoor werd gebruik gemaakt van een Quickscan Natuurtoets, die in opdracht van ZAMC werd gemaakt, om er voor te zorgen dat de natuur en beschermde diersoorten geen hinder ondervinden van de motoren. Mede daardoor is een zeer gevarieerde route met een totale lengte van ongeveer 72 kilometer uitgezet. In de route zijn drie crossproeven opgenomen zijn. De inters en nationale rijders rijden de route drie keer.

Vanaf het startpodium op de ZAMC-terrein gaat de route via het Zand, waar het traject, met dank aan de familie de Fremery, een stuk uitdagender zal zijn dan vorig jaar. Vervolgens gaan de deelnemers vanaf het Zand richting crossproef 1 op het circuit van de Halmac. Met dank aan de Halmac en de omwonenden kon deze crossproef op 'de Kappenbulten' ook dit jaar weer in de route worden opgenomen. Vervolgens loopt de route via Halle Heide, Halle Nijman naar de Heidenhoek waar de tweede crossproef, ook wel 'Spektakelproef' moet worden gereden. Op het terrein van Hendrik Jan Lovink aan de Brunsveldweg, met onder andere 'het watergat', is een, voor de toeschouwers, mooie proef met veel spektakel uitgezet. Vervolgens gaat de route via de Wassinkbrink weer richting start/finish. Na de oversteek van de Hummeloseweg, komt de derde proef in beeld. Deze is gelegen aan de Kampweg achter het ZAMC terrein en is ook zeker de moeite van het kijken waard. Na de derde proef komen de rijders weer terug bij het ZAMC-terrein voor een tankstop-onderhoud om vervolgens de volgende ronde in te gaan.

Ontwerpers Fre Evers en Kees Jacobi hebben baan nog attractiever gemaakt

Als de laatste wedstrijdrijder is gestart voor zijn of haar derde ronde, is het de beurt aan de niet-wedstrijdrijders. Deze 'Offroadrijders' mogen de Enduro-route één keer rijden. Start en finish zijn te vinden op het ZAMC-terrein 'de Langenberg' aan de Korenweg 4 in Zelhem. De eerste deelnemer staat omstreeks 8.30 uur op het startpodium om de wedstrijd te beginnen. De Offroadrijders zullen om ongeveer 14.00 u van start mogen gaan. Als de laatste rijder vertrokken is, gaan de vele medewerkers van de ZAMC direct op pad om de route op te ruimen. Aan het einde van de middag vindt de prijsuitreiking plaats op het ZAMC-terrein, dat voor een iedereen vrij toegankelijk is.

Het organiseren van een enduro vraagt om medewerking van vele ZAMC-vrijwilligers, maar ook van omwonenden, aanwonenden, grondeigenaren, loonwerkers, sponsoren, motorsportbond, hulpdiensten en gemeentelijke instanties. ZAMC-voorzitter Gerhard Gerritsen neemt, mede namens de commissie-enduro, 'zijn petje af' voor al die medewerking en bedankt iedereen voor die inzet, waardoor de 39e Jan van Beek rit volgens draaiboek kan en mag verlopen.