Echtpaar Tuijten. Foto: Luuk Stam
Echtpaar Tuijten. Foto: Luuk Stam Foto:

Op dezelfde dag geboren en nu zestig jaar getrouwd

Dirk (88) en Iet (88) Tuijten uit Hoog-Keppel vieren hun diamanten huwelijk

Door Luuk Stam

HOOG KEPPEL - 15 mei 1929 was het. Hij – Dirk Tuijten – zag het levenslicht in Zwolle. Zij – Iet Homan – kwam diezelfde dag ter wereld in het Groningse Grootegast. "Het is altijd lekker voordelig geweest", grapt Iet, doelend op het feit dat zij en haar man al zestig jaar lang twee verjaardagen op één dag hebben kunnen vieren. Nu ze allebei 88 jaar oud zijn, vieren de twee in Hoog-Keppel hun zestigjarig huwelijk. Op 30 oktober 1957 trouwden ze in Grootegast, waarna het bruiloftsfeest plaatsvond in de stad Groningen. Maandag was het precies zestig jaar later en dus kreeg het stel bezoek van burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst.

Sinds 1991 wonen Dirk en Iet Tuijten nu namelijk in Hoog-Keppel. Daar gingen heel wat omzwervingen aan vooraf. Omdat Dirk voor zijn werk bij Rijkswaterstaat regelmatig overplaatsing kreeg, woonden hij en zijn vrouw achtereenvolgens in Zutphen, Den Haag, Haarlem, Groningen en Den Bosch.

De paden van de twee kruisen elkaar aanvankelijk in Hattem. In dat dorp staat Iet halverwege de jaren vijftig aan school. Bij haar in de klas zit Jan, een neefje van Dirk. Bij een huisbezoek vertelt zijn moeder Bertha dat zij nog wel een leuke neef voor de juf heeft. "Daar had ik eerst helemaal geen interesse in", vertelt Iet nu. "Als onderwijzeres had ik het hartstikke druk."
Toch komt het tot een ontmoeting tussen Dirk en Iet. Dat gebeurt bij de vader van Dirk, die op dat moment in Hattem woont. Zijn zoon zit in die periode in militaire dienst, maar is bijna elk weekend in Hattem te vinden. De zus van Dirk vraag Iet op een dag om na de kerk wat te komen drinken en zo ontmoet het latere stel elkaar in huize Tuijten. De vlam slaat over. Dirk en Iet trouwen en waar Dirk steeds weer moet verkassen voor zijn werk bij Rijkswaterstaat, vindt ook zijn vrouw telkens snel weer werk in het onderwijs. In de eerste huwelijksjaren in Zutphen werkt ze op een school in Voorst. Ook in de andere plaatsen waar ze komen te wonen, staat Iet voor de klas.

Als Dirk op zijn 61ste stopt met werken – "Nu moet je langer doorgaan, toen moest je er eerder uit" – gaat hij met zijn vrouw op zoek naar een huis met daaromheen wat meer ruimte. Ze komen terecht in Hoog Keppel, waar Dirk tussen 1994 en 1996 ook nog wethouder in de gemeente Hummelo en Keppel is. Op zijn 70ste stopt hij daarmee.

Wandelen is op dit moment één van de grootste hobby's van Dirk. Elke dag loopt hij zeker een uur door de bosrijke omgeving. Een tijd lang had hij ook nog een moestuin in het dorp. Nu heeft hij in de voortuin nog een kleine moestuin. Iet heeft de laatste jaren veel aan handwerken gedaan. Samen hebben de twee een tijdje getennist en gebridged.

Kinderen hebben Dirk en Iet nooit gekregen. Al hun broers en zussen zijn inmiddels overleden. "Als je ouder wordt, valt er veel weg", merkt Dirk op. Er zijn nog wel tien 'oom-en-tante-zeggers' die met verjaardagen langskomen. "Met ons gaat het nog heel goed en we kunnen nog gezellig praten", zegt Iet. "We hebben het hier goed naar onze zin."

Presentatie nieuwe Dorpsplan Halle

HALLE - Op 23 januari en 17 mei 2017 vonden de twee dorpsbijeenkomsten over het nieuwe Dorpsplan voor Halle plaats. Zo zal het plan gaan over onderwerpen zoals verkeer en vervoer, dorpsontwikkeling, de aantrekkelijkheid van Halle en sport.

In de vakantieperiode was het daarna voor de dorpswerkgroep begrijpelijkerwijs soms wat lastig om goed op tempo te blijven. Maar sinds het einde van de zomervakantie wordt er achter de schermen door de werkgroepleden weer hard aan de afronding van het plan gewerkt. Het zal worden uitgewerkt in een aantrekkelijk boekwerk.
Presentatie
De officiële presentatie van het nieuwe Dorpsplan is inmiddels bekend: op dinsdagavond 12 december 2017 zal dit gebeuren. Er zal nog nader worden gecommuniceerd over tijdstip en locatie. Noteert u deze datum in elk geval in uw agenda. Bij die presentatie zal dan ook worden uitgelegd hoe de realisatie van het Dorpsplan zal worden aangepakt. Daarbij zal er weer een beroep op de inzet van Hallenaren worden gedaan. Na aanbieding van het plan zal bij alle woningen in het dorp en in het buitengebied een exemplaar van het boekwerk worden bezorgd.