Mark Boumans praat over de toekomst van de Achterhoek met René van Gils en Erik Hagelstein (r). Foto: Bert Vinkenborg
Mark Boumans praat over de toekomst van de Achterhoek met René van Gils en Erik Hagelstein (r). Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Samenwerking Achterhoek Wat maakt de burger warm

DOETINCHEM - Tijdens het Nieuwscafé Extra in de Gruitpoort op dinsdag 24 oktober leidt journalist en presentator Erik Hagelstein een discussie met Mark Boumans en René van Gils over de toekomst van de Achterhoek. Na de pauze krijgen bezoekers de gelegenheid om deel te nemen aan de discussie. Het bezoek van de avond bestaat uit dertig belangstellenden.

Door Bert Vinkenborg

Boumans, burgemeester van Doetinchem, en Van Gils, voorzitter van het college van bestuur van het Graafschap College, tonen zich fervente voorstanders van nieuwe samenwerking onder de vlag van een Achterhoek Board. Op de vraag van Erik Hagelstein naar de democratische legitimatie van de nieuwe Board, waar immers niet-verkozen organisaties zitting in zullen gaan nemen, is het antwoord van Boumans: "Daar maak ik mij helemaal geen zorgen over." René van Gils meent dat de drie O's, Overheid, maatschappelijke Organisaties en Ondernemingen die in de Board zitting moeten nemen ook een vertegenwoordiging zijn.
Op de opmerking van Hagelstein dat de gemiddelde gemeenteraad niet zit te wachten om portefeuilles aan de Board af te staan reageert Mark Boumans dat hij tijdens zijn 'veldtocht' tot nu toe niet de indruk heeft gekregen dat de gemeenteraden het voornaamste obstakel zijn. De bestuurders zijn degenen die nog het meest overtuiging nodig hebben. Aan het eind van de avond laat hij terloops weten op woensdag 25 oktober met de colleges van de zeven gemeenten een bijeenkomst te hebben op kasteel De Slangenburg.

Bij de vergelijking van de menskracht die nodig is om het proces op gang te krijgen wordt verwezen naar Twente waar op het regiokantoor 500 personen werkzaam zijn. In vergelijking tot het beoogde aantal in een Regio Achterhoek nieuwe stijl is dat gigantisch. Toch, of wellicht daardoor, doet Twente het uitstekend in de externe contacten als regio. Boumans: "Een tijdje geleden ben ik samen met Twente in Brussel geweest. Die jongens doen het net even handiger." Aan het eind van het eerste deel van de avond vraagt gespreksleider Hagelstein wat er gedaan wordt als gemeenteraden niet besluiten mee te doen. Het antwoord van Mark Boumans is kort en duidelijk: "Er is geen goed alternatief."
Eén van de vragenstellers uit het publiek is inwoner van Dinxperlo en raadslid van gemeente Aalten. Hij is enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen en wat hem betreft kan het niet snel genoeg gaan. Als er geen Achterhoek Board komt dan maar grootschalige gemeentelijke herindeling. Op de vraag hoe het bij de burgers leeft en of het wellicht voor tweespalt kan zorgen meent René van Gils dat het prachtig zou zijn als het inzet van de komende gemeenteraadsverkiezingen zou worden. Over de communicatie van het proces. Die moet niet alleen aan het openbaar bestuur worden overgelaten. Over de angsten die er leven. Die gaan bijna allemaal over het inleveren van bevoegdheden. De boodschap daarover zou daarom nog duidelijker kunnen en moeten zijn.

Op dit moment hebben we economisch met een opgaande lijn te maken. Als het tegen zou zitten zoals in 2008 dan zou de actiebereidheid groot zijn Die noodzaak is er nu niet. De conclusie is dat economische voorspoed lui maakt. Van Gils: "In tevredenheid langzaam wegglijden kost niet veel energie." Boumans: "Als we maar kunnen laten zien dat er resultaten zijn dan kunnen we wantrouwen heel snel ombuigen."
Hagelstein wil weten wat de burgers het eerst merken als zijn gesprekspartners hun zin krijgen. In dat geval zullen volgens hen zes à zeven belangrijke vraagstukken (op het gebied van werk, wonen, bereikbaarheid, zorg, duurzaamheid en samenwerking met Duitsland) als eerste worden aangekaart en de oplossingen daarvoor voorgesteld worden.
Mark Boumans vertolkt het gevoel bij hem en van Gils duidelijk in zijn eerdere opmerking "Gewoon aan beginnen, schouder aan schouder."
In gewoon Achterhoeks: 'D'ran!'