Het speelplein bij 't Kraankuikentje. Foto: PR
Het speelplein bij 't Kraankuikentje. Foto: PR

't Kraankuikentje krijgt 'Avonturijn-look'

Peuterspeel- zaalwerk in Kranenburg leek voorbij

KRANENBURG - Toen er door de overheid werd aangekondigd dat alle peuterspeelzalen in Nederland, dus ook 't Kraankuikentje in Kranenburg (Vorden), vanaf 1 januari 2018 dienen te voldoen aan de eisen die de Wet Kinderopvang stelt, heeft het bestuur van de peuterspeelzaal uiteindelijk contact gezocht met Kinderopvang Avonturijn. Voor het huidige bestuur is het voldoen aan deze wet- en regelgeving een haast ondoenlijk zaak. Zij hebben daarom moeten besluiten, om aan het einde van dit jaar hun taak neer te leggen en daarmee zou het huidige peuterspeelzaalwerk in Kranenburg voorbij zijn.

De directeur van basisschool de Kraanvogel, Jan Brouwer, heeft aan Avonturijn het verzoek gedaan om, na de kerstvakantie, toch weer peuteropvang op school mogelijk te maken. Zij vinden het van groot belang dat er kwalitatieve peuteropvang in Kranenburg blijft, waardoor de toestroom van leerlingen én de doorgaande ontwikkellijn gewaarborgd blijft. Hierdoor kunnen de kinderen worden voorbereid op de basisschool en kunnen zij sociale contacten met de andere kinderen en dus hun toekomstige klasgenootjes, opbouwen. Dit laatste geldt zeker voor de vele kinderen die uit het buitengebied van Bronckhorst komen. Ook wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst omarmt dit initiatief. Doordat Avonturijn hier peuteropvang onder de Wet Kinderopvang gaat aanbieden, is de kans groter dat ook in dit deel van de gemeente de school zijn bestaansrecht behoud.

Inmiddels is dit aan de ouders en betrokken partijen gecommuniceerd. In de kerstvakantie gaat Avonturijn aan de slag om de accommodatie te laten voldoen aan de Wet- en regelgeving en zal de locatie ook de 'Avonturijn-look' krijgen. Dinsdag 9 januari zal de deur van 't Kraankuikentje weer open staan.


Voedselbank verruimt toelatingsnorm

REGIO - Per 1 januari 2018 veranderen de toelatingsnormen van de voedselbanken fors. Enerzijds worden de klassieke normbedragen van de voedselbank verhoogd met 7%. Anderzijds worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend, waarbij gebruik is gemaakt van cijfers uit de Nibud-minimumvoorbeeldbegrotingen. Dit is nieuw en brengt een andere methodiek van toerekening met zich mee. Zo wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten en komen klanten eerder in aanmerking voor een pakket. Effectief komt de verandering neer op een verruiming van de toelatingscriteria van bijna 100 euro.

Verhoging normbedrag
De normbedragen worden ook in 2018 verruimd. Het basisbedrag per huishouden wordt per 1 januari met 10 euro verhoogd tot 130 euro. Daarnaast wordt het bedrag per persoon verruimd met 5 euro tot 85.
De toelatingsnorm (in euro's per maand) komt daarmee voor een eenpersoons huishouden komt daarmee op 215 euro (was 200 euro); een huishouden met twee volwassenen: 300 euro (was 280); een gezin bestaande uit een volwassene en een kind wordt 300 euro (was 2800; een gezin van een volwassene en twee kinderen 385 euro (was 360); een gezin van twee volwassenen en twee kinderen wordt 470 euro (was 440). Dus per huishouden een basisbedrag van 130 euro, met daarbij opgeteld een bedrag van 85 euro per gezinslid.

De voedselbanken hebben de Nibud-voorbeeldbegrotingen gebruikt bij het bepalen van de toelatingsnormen van het de voedselbanken. Ze willen hiermee duidelijk zichtbaar maken hoe zij tot toelatingscriteria komen. De voedselbanken hebben een eigen berekening gemaakt op basis van de uitgavencijfers die het Nibud gebruikt in deze Nibud voorbeeldbegrotingen.

Als gevolg hiervan wordt rekening gehouden met meer uitgaven (tot 79 euro) dan voorheen.
Per saldo leiden beide wijzigingen tot een verruiming van 94 euro voor eenpersoons huishouden (oplopend met 5 euro per extra persoon in een huishouden).

De voedselbanken verruimen deze norm nu ze voldoen aan de eisen van voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de supermarkten dientengevolge meer voedsel doneren dat anders weggegooid zou worden.

In het eerste kwartaal inventariseren de voedselbanken hoeveel klanten in 2017 geholpen werden. Een persbericht hierover wordt eind februari verwacht.


Anneke den Hertog gast in Achterhuus

VORDEN - Anneke den Hertog uit Heelweg zal op zondag 7 januari tijdens het 'ontmoeten' spreken over haar werk als trainer, coach en mediator.

Ze zal haar persoonlijke verhaal vertellen en uitleggen welke invloed haar geloof heeft op haar werk. Anneke is geboren in het westen van ons land waar ze aanvankelijk ook gewerkt heeft. Zeventien jaar geleden is ze getrouwd met een Achterhoeker en op het platteland van Heelweg, bij Varsseveld, gaan wonen.

Zondagavond 7 januari 2018 om 19.00 uur in het Achterhuus, Zutphenseweg 13 in Vorden. Uiteraard is er na afloop koffie/thee.