Het gezin Sapkota, met Arjun, Ilse, Vaya en Sihva op de plek waar binnenkort hun nieuwe huis 'Ananda Home' komt te staan. Foto: PR
Het gezin Sapkota, met Arjun, Ilse, Vaya en Sihva op de plek waar binnenkort hun nieuwe huis 'Ananda Home' komt te staan. Foto: PR

Wat begon met een reis…

VORDEN – Ilse Bennink (36) is de oprichtster van Stichting Diyo Nepal. Ze logeert ter ere van het tweede lustrum van de stichting met haar gezin bij haar moeder in Vorden. "Tien jaar geleden kon ik mij niet voorstellen dat ik nu in Nepal een gezin, eigen reisbureau en een ontwikkelingsorganisatie zou hebben." Ilse vertelt over haar werk en leven in Nepal, een van de armste en tegelijk ook rijkste landen van de wereld.

Hoe kwam je in Nepal terecht?
"
Wat begon met een reis naar India en de Nepalese Himalaya, ging verder in de liefde voor Nepal, de bergen, de groene dalen, de religie, de cultuur en voor één man in het bijzonder: Shiva Sapkota. We werden verliefd en ik ben in Nepal gaan wonen."

Geen droomland, zou je zeggen
"Vanuit westers oogpunt misschien niet, het leven is hard voor grote delen van de bevolking in dit land van uitersten. Ondanks de ontberingen voelen de mensen zich er echter oprecht gelukkig. Nepal heeft een cultuur waar mensen puur leven, vanuit eenvoud, rust en tijdloosheid. We merken dat veel reizigers daarom vaker in Nepal terugkomen: ze ervaren het als een oase van wellness."

Hoe houd een Hollandse meid het vol?
"Het waren toen, en helaas nog steeds, erbarmelijke omstandigheden waarin de mensen daar wonen en leven. Wij wonen in de miljoenenstad Kathmandu, met redelijke welvaart. Shiva is geboren en getogen in het achterland, het bergdistrict Dhading. Daar reist hij een paar keer per maand naar toe om de voor ons negentiende eeuwse leefomstandigheden van inwoners van circa 500 dorpjes te verbeteren. Daar zijn we heel geleidelijk mee begonnen: samen met de dorpsbewoners ideeën bedenken om de watervoorziening en voedselproductie, maar ook gezondheidszorg en onderwijs naar hun behoefte te verbeteren. Niet door zomaar kennis en spullen te droppen, maar hun tempo en behoeftes volgen. Dat vraagt geduld, vooral van mij als westerling, maar na tien jaar plukken we daar de vruchten van. Mensen zijn zelfredzamer geworden en doen nu op een andere manier een beroep op ons."

Dit klinkt als ontwikkelingswerk
"Dat woord heeft voor mij een beladen klank, want bij veel ontwikkelingsprojecten draait het meer om de gever dan om de ontvanger. Sinds de jaren vijftig is de invloed van het westen in Nepal steeds groter geworden. We zien met lede ogen aan hoe mensen hier klakkeloos westerse producten als antibiotica en bestrijdingsmiddelen gebruiken: 'want wat uit het westen komt is goed'. Onze werkwijze is om aan te sluiten bij de behoefte van de dorpsbewoners en tegelijkertijd om te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, zodat de gemeenschap er niet door overvallen wordt."

Waar ben je trots op?
"Ik ben van huis uit onderwijzeres en heb mij ingezet voor verschillende educatieprojecten. Eén ervan is het begeleiden van schoolkinderen. Zorgen dat ze thuis gemist kunnen worden, dat vraagt veel overleg met de ouders. Aanschaffen van schooluniformen, boeken en lampen om in de avond huiswerk te kunnen maken. Maandelijks bij de gezinnen langs om te praten over de voor- en nadelen om de kinderen naar school te laten gaan. We zijn met een kind uit een gezin begonnen en begeleiden nu 63 kinderen. Steeds meer gezinnen merken dat de nadelen van een schoolkind opwegen tegen de voordelen."

Wat geef je de lezers van Contact mee?
"Ik verwacht niet dat veel mensen mijn radicale overstap naar Nepal zullen volgen. Maar een week of drie langs komen, een poosje meedraaien in een Nepalees huishouden, daar de wellness ondergaan van de natuur en vooral ook de cultuur. Dat gun ik iedereen, dan kom je pas thuis."

Nepal Ontmoetingsdag bij De Lindesche Molen

VORDEN – Stichting Diyo Nepal viert zondag 14 januari haar tienjarig bestaan met een Ontmoetingsdag bij de Lindesche Molen. Hartelijk welkom aan iedereen die meer wil weten over de cultuur van dit boeiende land. In de verschillende kraampjes worden de zintuigen geprikkeld met Nepalese belevenissen. llse Bennink vertelt over tien jaar leven in Nepal en hun reisbureau 'Pure Nepal'. Vanaf 12.00 uur is er ontvangst met een authentiek hapje en om 17.00 uur sluit de jubileummiddag af. Op aanvraag (nepalontmoetingsdag@gmail.com) rijdt er een 'Diyo-taxi' van station Vorden naar De Lindesche Molen (Lindeseweg 29, 7251 NJ Vorden).

In de theaterzaal van De Lindesche Molen is een doorlopende diapresentatie van recente taferelen in Nepal. Daar zijn een tiental standjes ingericht met onder meer een verkoopstand van handgemaakte producten uit Nepal met onder andere omslagdoeken. Door de zware aardbevingen in 2015 is de woning van de familie Sapkota onbewoonbaar geworden. Een aantal familieleden en vrienden in Nederland heeft een stichting opgericht om hen weer aan een woonhuis annex opvanghuis te helpen onder het motto 'Stenen voor Nepal'. Er zal een veiling van een spekstenen beeld plaatsvinden waarbij de opbrengst ten goede komt aan deze stichting. De aardbevingen zorgen voor veel angst en trauma's bij volwassenen en kinderen. Stichting Clown Bijouxxx waren voor een verwerkingsproject van Diyo in Nepal en vertellen tijdens de Ontmoetingsdag hoe ze hun ervaring met traumaverwerking in oorlogsgebieden konden gebruiken voor getraumatiseerde mensen in Nepal. Twee vrijwilligers vertellen in hun stand over de ervaringen met een tandenpoetsproject afgelopen zomer. Zoon Arjun Sapkota (7) heeft een eigen tafeltje in de molen geclaimd waar hij Nepalese dekens verkoopt om een de droom van een leeftijdgenoot uit Dhading helpen waar te maken. Verder zijn er plekjes ingericht voor handpainting, om met bijenwas kaarsen te versieren en een kinderspeel knutselhoekje.

Het typische berglandschap in Dhading, met dorpjes tussen terrassen.Foto: PR