Knallende champagnekurken kunnen maar één ding betekenen: feest. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.
Knallende champagnekurken kunnen maar één ding betekenen: feest. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink. Foto:

Toneelspelers halen beste in zichzelf naar boven

VIERAKKER/WICHMOND – Volop hilariteit, actie en doldwaze situaties met een sterk acterende groep pure amateurs op een klein maar fijn knus toneel. Het was afgelopen weekeinde weer tijd voor Toneelgroep Vierakker-Wichmond. De toneelgroep zorgde met de klucht 'Het beleg van Huize Avondrust' voor drie fantastische toneelvoorstellingen (twee avonden en een middag). Komende vrijdag- en zaterdagavond volgen er nog twee uitverkochte voorstellingen in het Ludgersgebouw dat voor deze gelegenheid omgedoopt is tot Huize Avondrust.

Door Jan Hendriksen

Het is jaarlijks weer een 'feest' als Toneelgroep Vierakker-Wichmond ten tonele verschijnt. Met dank aan regisseur Henk Broekgaarden die de 'poppetjes' op de juist plaats zet en de persoonlijke acteerkwaliteiten op juiste waarde weet te schatten. De Vordenaar heeft inmiddels Toneelgroep Vierakker-Wichmond vier jaar onder zijn hoede. "Een man die bij ons op het toneel het beste van onszelf naar boven weet te halen", zo verklaart actrice Henna ter Vrugt die samen met Jan Borgman, Gerard van Til en Steven Pennekamp als vier op leeftijd zijnde krasse knarren de C-vleugel van Huize Avondrust bewoont en van hun welverdiende rust genieten. Hun eten wordt geserveerd, de koffie wordt ingeschonken, ze hebben het er naar hun zin. Hoewel er een nieuw bejaardentehuis zal worden gebouwd, blijft hun vleugel bestaan en mogen ze er hun laatste levensjaren blijven wonen. Maar dat valt vies tegen zo blijkt in de klucht geschreven door Rien Buunk uit het Achterhoekse Halle. Want het komt hen ter ore dat de directrice van het tehuis (Marieke Vaartjes) hele andere plannen heeft met de desbetreffende vleugel. Plannen die haar geen windeieren zullen opleveren. Zij heeft het namelijk met een projectontwikkelaar (Erik Klein Haneveld) op een akkoordje gegooid en de vleugel zal plaats gaan maken voor vakantiewoningen. De vier oudjes willen dat plan tegenhouden, koste wat kost. Ze gaan het pand bezetten en er vindt zelfs een gijzeling plaats! Dat een dergelijke veldslag niet helemaal zonder slag of stoot verloopt, zal iedereen begrijpen. Het is dan ook gedaan met de rust in Huize Avondrust. Er worden zelfs 'jachtgeweren' te voorschijn gehaald. Er breekt een kleine 'revolutie' in Huize Avondrust uit. De andere rollen in de klucht worden gespeeld door Roland Wolbrink, Anne-Wil Klein Lenderink, Annemarie Wolbrink en Bouke Wolbrink. Ria Tijssen is souffleuse en Gerrie Berenpas, Marlot Wolbrink en Lisa Abbink verzorgen de grime.

Kleine versnapering
Zoals inmiddels traditioneel is krijgt het publiek bij de ingang naar de zaal een kleine attentie of versnapering van de toneelspelers die iets te maken heeft met het toneelspel. Ditmaal was dat een 'spiegeleitje'. Waarom, dat wordt nog niet verklapt. Het publiek dat vrijdag- en zaterdagavond komt zullen nadien wel weten waarom.

Voorrecht
Na de drie voorstellingen van afgelopen weekeinde keek regisseur Henk Broekgaarden terug zeer geslaagde toneelvoorstellingen. "Het publiek heeft weer genoten. Evenals de spelers zelfs. Mijn visie op toneelspelen is dat men zelf ook een groot plezier aan het spel moet hebben en dat er een gezellige sfeer in de groep moet heersen. Dat is de basis. En dan ben je als regisseur inderdaad afhankelijk welke spelers je voor handen hebt. In goed overleg maken we altijd een keuze wel soort toneelstuk we op de planken brengen die het beste bij de groep past. De laatste jaren is dat steevast een klucht. En in Vierakker-Wichmond heb ik het voorrecht met een toneelgroep te mogen werken die het beste uit zichzelf naar boven weten te halen."