Wethouders Antoon Peppelman en Arno Spekschoor ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Luuk Stam
Wethouders Antoon Peppelman en Arno Spekschoor ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Luuk Stam Foto:

Woningaanbod voor ouderen is
speerpunt van Regietafel

HENGELO – Vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst, zorgaanbieders, welzijnsstichtingen, wooncorporaties en vastgoedeigenaren hebben op dinsdag 30 januari de intentieovereenkomst 'Regietafel Wonen, Welzijn en Zorg' ondertekend. Hierin staat vastgelegd hoe de verschillende partijen vanuit één visie gaan samenwerken om de vraag en aanbod van zorgwoningen nu en in de toekomst beter op elkaar af te stemmen.

Door Luuk Stam

Daarvoor vormen de betrokken organisaties nu al zo'n half jaar de Regietafel. Aanleiding is een onderzoek van adviesbureau Companen uit Arnhem. Hieruit is gebleken dat er in Bronckhorst nu al een tekort is aan passend woningaanbod voor ouderen, in het bijzonder voor dementerenden. Ook dreigt er op korte termijn een tekort te ontstaan aan passende woningen voor mensen met psychische problematiek of een verstandelijke beperking.
De Regietafel staat onder leiding van procesbegeleidster Roosje van Leer van adviesbureau Companen. "We zijn het afgelopen jaar vooral bezig geweest met het afstemmen van vraag en aanbod", vertelt ze. "De komende tijd gaan we in werkgroepen per thema aan de slag met concrete acties." De bedoeling is dat de complete Regietafel – zo'n twintig man sterk – twee keer per jaar bij elkaar blijft komen. "Het is daarnaast heel belangrijk dat ze ook bij elkaar over de vloer komen", geeft Van Leer aan. "Dat ze zien wat er speelt en in gesprek blijven."
Dat zien ook de partijen. "Dit is een enorme opgave", zegt bouwmanager Jaap Sprey van Markenheem, de organisatie voor ouderenzorg waar onder andere woonzorgcentra De Bleijke in Hengelo en Hyndendael in Hummelo onder vallen. "Er komen heel veel ouderen aan en daar moeten we op inspelen. Niemand kan dat alleen en daarom is het goed om de klokken gelijk te zetten."
Sprey wijst daarnaast op het feit dat de werkgebieden van de verschillende organisaties elkaar de komende jaren steeds vaker zullen overlappen. "Er zitten hier mensen aan tafel die zich richten op gehandicaptenzorg", geeft hij aan. "Mensen met een handicap worden ook ouder. Dan moet je misschien wel aan een gecombineerd complex gaan denken. Het is heel belangrijk om elkaar waar mogelijk te helpen en elkaar in de ogen te kijken."
Ook wethouders Antoon Peppelman en Arno Spekschoor ondertekenden de overeenkomst. Zij hopen dat deze ertoe leidt dat alle partijen sneller en effectiever kunnen samenwerken. "Wij zijn heel tevreden over de bereidheid van alle partijen om hierin samen op te trekken", lieten beide wethouders weten.