Participatieraad waardeert gemeente om betrokkenheid

BRONCKHORST - Twaalf keer kwam de Participatieraad in 2017 bijeen om te overleggen over de stand van zaken in het sociale domein. De dertien leden spraken met name over de situatie van mensen, jong en oud, die het zonder steun van de gemeente voor korte of langere tijd niet redden. Bijvoorbeeld omdat ze geen werk of inkomen hebben, niet zonder hulp aan huis of begeleiding kunnen, niet zonder bijzonder vervoer bij vrienden, de dokter of school kunnen komen, et cetera.

Maar belangrijker dan de maandelijkse bijeenkomsten waren de werkbezoeken, de contacten met ouders van kinderen met een beperking en met mantelzorgers. Veel tijd werd ook besteed aan het overleg tussen de officiële vergaderingen door op het gemeentehuis, met wethouders en ambtenaren en met collega's uit andere gemeenten in de Achterhoek.
Omdat de gemeenten steeds meer met elkaar samenwerken in het sociale domein ontkomt ook de Participatieraad niet aan overleg met de andere Participatieraden. In 2017 was er nauw contact over het leerlingenvervoer met zijn nieuwe organisatie en nieuwe tarieven, over de regionale visie op het gehele sociale domein en over de komende nieuwe gemeentelijke verantwoordelijkheid voor mensen die speciale opvang of een vorm van beschermd wonen nodig hebben.

Prominent op de agenda stond steevast de zorg van de Participatieraad over het gebrek aan voldoende geschikte woningen voor ouderen en mensen met een beperking. Verzorgingshuizen sluiten de deuren, tijdelijke opvang na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname is in deze regio vaak niet mogelijk, en mensen met psychische problemen kunnen moeilijk een zelfstandige woning vinden. De Participatieraad vroeg afgelopen jaar nadrukkelijk aandacht voor de mogelijkheid om als cliënt ondersteuning te krijgen bij het aanvragen van gemeentelijke hulp. Die ondersteuning moet onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld door iemand van MEE, maar het kan ook een schuldhulpmaatje of een ouderenadviseur zijn. De positie van de mantelzorgers is gelukkig versterkt. Zij krijgen niet alleen waardering in de vorm van een dagje uit en een geldbedrag, maar zelfs ook steun als dat nodig is.

De Participatieraad is opgericht om de gemeente van advies te voorzien over al deze onderwerpen. Met genoegen kan worden vastgesteld dat deze gemeente de betrokkenheid van de leden van de Participatieraad zeer waardeert en de adviezen grotendeels overneemt. Alle adviezen uit 2017 en de reactie van de gemeente daarop zijn te vinden op de site.


www.participatieraadbronckhorst.nl