Voorjaarstapijt op Hackfort. Foto: Natuurmonumenten /Anouk Ballot
Voorjaarstapijt op Hackfort. Foto: Natuurmonumenten /Anouk Ballot Foto:

Kom alles te weten over de
stinzenplanten op Hackfort

VORDEN - Even hadden ze het moeilijk, de sneeuwklokjes en krokussen die de koude periode moesten doorstaan. Nu de temperatuur weer stijgt, steken deze vrolijke, kleurige voorjaarsbloeiers de kopjes weer boven de grond. De boswachters vieren dat op zondag 11 maart door speciaal van 11:00 tot 16:00 uur het voorplein bij kasteel Hackfort open te zetten. Hier kunnen bezoekers extra genieten van een tapijt van fleurige voorjaarsbloeiers en krijg je extra informatie van de boswachters. Ook is er een speciale foto-zoekkaart van de voorjaarsplanten verkrijgbaar.

Is het nou het lenteklokje of het zomerklokje? En wat is het verschil tussen het vingerhelmplantje en de holwortel? De boswachters en tuinbaas vertellen het graag op 11 maart. Als na de koude periode het zonnetje is gaan schijnen, zal het voorplein er spectaculair uitzien met alle krokussen. Vele andere voorjaarsbloeiers zijn dan nog niet te zien. De bloemen komen ieder op hun eigen moment tussen februari en mei in bloei. Om niets te missen van de verschillende bloementapijten, is er een leuke, mooie foto zoekkaart verkrijgbaar. Deze kost voor leden van Natuurmonumenten slechts 1 euro, en 2 euro voor niet-leden. Tip: bestel de zoekkaart alvast via de site van Natuurmonumenten, dan ligt deze op 11 maart voor u klaar op Hackfort.

Wisselende bloementapijten
Landgoed Hackfort staat landelijk bekend om de steeds wisselende, prachtige bloementapijten in het voorjaar in het parkbos rondom het kasteel. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten, met hulp van vele vrijwilligers, zo'n half miljoen bollen geplant. Deze stinzenplanten, zoals lenteklokjes, hyacinten, holwortel, vogelmelk en narcissen, komen ieder op hun eigen moment tot bloei.