In een optocht ging de stoet al zingend naar de Willibrorduskerk. Foto: PR
In een optocht ging de stoet al zingend naar de Willibrorduskerk. Foto: PR Foto:

Palmpasen in Vierakker en Wichmond

VIERAKKER/WICHMOND - Met circa dertig kinderen uit Vierakker, Wichmond en omstreken is zondag 25 maart volgens de traditie Palmpasen gevierd. De kinderen kwamen met hun Palmpasenstokken naar IKC De Garve. Daar stonden vrijwilligers klaar om de kinderen te helpen. De Palmpasenstokken werd mooi versierd met lekkers en linten.

In een optocht ging de stoet al zingend naar de Willibrorduskerk. Daar ontvingen de kinderen gezegende buxustakken. De palmtakjes verwijzen naar de grote palmtakken bij de herdenking van de intocht van Jezus in Jeruzalem. Na nogmaals hun lied gezongen te hebben, liepen de kinderen nog een rondje door de kerk en vertrokken vervolgens naar de Protestantse gemeente waar de dominee en kerkgangers de kinderen verwelkomden. De kinderen ontvangen daar de broodhaan. Het brood van het haantje staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag). De haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide, nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. De dienst werd afgesloten en de kerkgangers konden door een mooie haag van kinderen met Palmpasenstokken naar De Garve lopen waar nog gezamenlijk koffie werd gedronken. Wichmond, Vierakker en omstreken kunnen terugkijken op een mooie Palmpasenviering, waarbij kerken, dorp en school samenwerkten.


Petitie 'Help, Ons Achterhoekse landschap verdwijnt' levert 2.866 handtekeningen op

ACHTERHOEK - Maar liefst 2.866 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie 'Help, ons Achterhoekse landschap verdwijnt'. Met de petitie roepen de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuurmonumenten gemeenten op om te zorgen voor het behoud van het karakteristieke Achterhoekse coulisselandschap om daarmee de verdere afname van de biodiversiteit tegen te gaan. De petitie wordt overhandigd aan de onderhandelende partijen, zodat zij de nodige maatregelen kunnen opnemen in het coalitieakkoord.

De gemeente Bronckhorst viel de eer te beurt om als eerste gemeente van de regio Achterhoek de petitie in ontvangst te nemen. Wilko Pelgrom, lijsttrekker van het CDA in de gemeente Bronckhorst zei daarop toe om samen met inwoners en boeren aan de slag te gaan en de petitie mee te nemen in de onderhandelingen. De komende weken wordt de petitie ook overhandigd in de gemeente Aalten, Berkelland, Doetinchem, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Achtergrond
Onderzoek van de Radbouduniversiteit Nijmegen naar insectensterfte heeft aangetoond dat de biomassa aan insecten afgelopen 27 jaar dramatisch is teruggelopen. De onderzoekers geven aan dat de hoeveelheid strekkende meters houtwallen en bloemrijke greppels een groot positief effect heeft op de biodiversiteit. Juist deze elementen verdwijnen de laatste jaren uit het Achterhoekse landschap.

Bewoners Achterhoek bezorgd over verdwijnen landschap

Reden voor de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuurmonumenten om een petitie te starten. Dat de inwoners de zorgen delen, blijkt uit het grote aantal handtekeningen dat is gezet.