Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal op een klein veldje waarbij een tegen een tot vijf tegen vijf, maar bij voorkeur twee tegen twee spelers. Foto: PR
Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal op een klein veldje waarbij een tegen een tot vijf tegen vijf, maar bij voorkeur twee tegen twee spelers. Foto: PR Foto:

Sportieve strijd om titel ' Pannakoning' tijdens Koningsdag 2018

VORDEN - Volop activiteiten tijdens Koningsdag in Vorden. Ook voor de jeugd. Vordenaar Peter Jansen van Voetbalplus organiseert op Koningsdag (vrijdag 27 april) in samenwerking met Oranjevereniging Vorden namelijk een super sportief voetbaltoernooi. Dit evenement is voor jongens en meisjes tot en met vijftien jaar. Iedereen mag meedoen ook al zit je niet op voetbal.

Door Jan Hendriksen

Op drie Pannaveldjes in het centrum van Vorden op het voorplein van de Dorpskerk zullen de deelnemers gaan strijden om de titel 'Pannakoning 2018' van Vorden. Tijdens het toernooi wordt er twee tegen twee gespeeld. De kinderen kunnen zich samen met een maatje gratis opgeven. Naast het toernooi kunnen de jongens en meisjes ook gaan meten hoe hard men kan schieten. Er zijn namelijk ook heuse snelheidsmeters aanwezig. Meedoen? stuur dan een e-mail naar peter@peterjansenvoetbalplus.nl en ontvang meer informatie over dit unieke evenement dat in de middaguren tijdens Koningsdag zal plaatsvinden.

Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal op een klein veldje waarbij een tegen een tot vijf tegen vijf, maar bij voorkeur twee tegen twee spelers, door middel van behendige voetbaltrucs proberen de tegenstander af te troeven. Een groot verschil met het standaard voetbalspel is dat er geen regels zijn en de bal niet uit kan gaan of achter kan raken. Een veel gebruikte manier van uitspelen of passen is het spelen van de bal via de boarding aan de zijkanten van het veld en achter de doelen. Panna is het Surinaamse woord voor 'poortje', een verwijzing naar de voetbalterm 'poorten' waarbij een voetballer de bal tussen de benen van de tegenstander door poort. "In het straatvoetbal dat grotendeels draait om dit soort bewegingen, worden panna's gebruikt om de tegenstander buitenspel te zetten. Een panna wordt vaak als verlies gezien voor de verdedigende speler", zo zegt een enthousiaste Peter Jansen die naast voetbaltrainer een zelfstandige onderneming runt op voetbalgebied.

Straatvoetbal en pannavoetbal hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. "Vandaar dat we nu in Vorden ook een dergelijk toernooi gaan organiseren. En bij uitstek is dat geschikt om dat op Koningsdag te doen. Oranjevereniging Vorden viert immers dit jaar haar 120-jarig bestaan", zo verklaart Peter Jansen.