Na 70 jaar: afscheid van Vorden

Bijna niet voor te stellen. In de zomer van het jaar 1947, nu dus ruim zeventig jaar geleden, fietsten we door Vorden. We, dat waren mijn verloofde, de lieve leerling-verpleegster Evelien en ik. Een stille winkelstraat, die toen meen ik al beplant was met kastanjebomen. Er reed zo nu en dan een auto door de hoofdstraat. En een trekker. We stapten af bij restaurant Bakker. Binnen genoten we van een heerlijke maaltijd. Luisterden verbaasd naar mensen die onderling een voor ons westerlingen vreemde taal spraken. Achterhoeks. Verder fietsend ontdekten we de mooie omgeving. We waren al verliefd op elkaar. Nu ook op Vorden.

Een kwarteeuw later wóónden we er ook. Op de Kranenburg in een verbouwde boerderij. Met een kantoor voor ons bedrijfje op de voormalige hooizolder. Midden in het mooie landgoed 'het Medler'. Met de eerste drie jaar 's zomers nog een echte nachtegaal zingend vlakbij ons huis. Kwam jaar daarna niet meer terug. Met reeën en fazanten als buren. We werden genood als naobers. Meer dan een jaar woonden kinderen en kleinkinderen in het voorhuis. Veel wandelingen als natuurgids. Veel acties ook. Bijvoorbeeld voor een veilig en vrijliggend fietspad van Vorden naar de Kranenburg. Voor beter, minder hard water. Voor een lege kerk die een mooi museum werd. Gelukkige jaren met veel vrijwilligers die vaak ook vrienden werden. Die meewerkten aan de acties. Veel medewerking ook van 'Contact' dat vele artikelen plaatste ter ondersteuning van de diverse acties.

Intussen veranderde Vorden. De stille kastanjelaan werd bedreigd door het groeiend autoverkeer. Er werd een groot 'Masterplan' uitgevoerd. Parkeerplaatsen kregen alle voorrang. De mooie dorpsstraat werd een racebaan. Op anderhalve kilometer winkelstraat nauwelijks een zebrapad. Fietsers werden/worden gebruikt als afremmers van haastige autorijders.
We verhuisden van ons heerlijke plekje naar het dorp. Woonden in het centrum. Tot na bijna 66 gelukkige jaren het verdriet kwam. Na mantelzorg thuis vond Evelien gelukkig een goede plek in Zorgcentrum 'de Bleijke' in Hengelo. Waar ze ruim twee jaar geleden is overleden. En ik daarna, toch nog zoekend naar zinvol werk, een roman schreef met 33 brieven aan mezelf. Om de leegte te vullen die er ontstond ondanks de lieve zorg en aandacht van kinderen, kleinkinderen en buren. Dat boek beschrijft o.a. mijn wonderlijke jeugd in een streng gesticht waar ik als wees twaalf jaar ben opgegroeid. 'Beste Harry' heet het en het is nog verkrijgbaar bij Bruna. Een roman die door een verre vriendin, iets te voorbarig 'een mooi testament in letters' werd genoemd.

Inderdaad, iets te vroeg. Want ik kreeg met drie handicaps, na lang wachten, gelukkig toch een plek in het al eerder genoemde zorgcentrum in Hengelo waar ik al veel mensen ken. Deze week verhuis ik dus na ruim zeventig jaar Vorden. Een dorp dat niet meer zo mooi is als toen. Maar de goede herinneringen verhuizen met me mee. Daarom een hartelijke groet en 'vaarwel' aan alle goede bekenden in het dorp waar we, en ook waarop we, heel lang geleden, samen verliefd zijn geweest.

Harry van Rijn
Zorgcentrum 'De Bleijke', app. nr 1,
Beukenlaan 1, 7255 DK Hengelo


Themabijeenkomst: 'Als thuis wonen niet meer kan, wat dan?'

ACHTERHOEK/DOETINCHEM - FNV Senioren Achterhoek nodigt leden en andere belangstellenden uit voor de bijeenkomst: 'Als thuis wonen niet meer kan, wat dan?' op maandag 23 april van 13.30 tot 16.00 uur. De deur van Horeca Totaalcentrum De Kruisberg, Kruisbergseweg 172, Doetinchem is open vanaf 13.00 uur. Tijdens de bijeenkomst wordt uitleg gegeven over alle onderwerpen waarmee men te maken krijgt als thuis wonen echt niet meer kan en opname in een verpleeghuis aan de orde is. Voorzitter Senioren Achterhoek Bennie Wieggers zal de aanwezigen welkom heten, waarna Jeroen Willemsen, onafhankelijk cliëntondersteuner bij Zorgbelang uitleg geeft. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot uiterlijk 6 april door een e-mail te sturen met gegevens (leden ook graag hun lidmaatschapsnummer) naar bwieggers66@gmail.com, te bellen met 06-104 80 718 of een brief te sturen naar FNV Senioren Achterhoek, Kervelseweg 11 d, Hengelo.