Dodenherdenking in de gemeente Bronckhorst

BRONCKHORST - Op 4 mei vindt overal in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Op 4 en 5 mei staan we er in Nederland bij stil dat de vrijheid waarin wij leven, niet vanzelfsprekend is. Op 4 mei herdenken we diegenen die met hun leven betaalden voor onze vrijheid. Het meerjaren thema is 'Vrijheid geef je door', het thema voor 2018 is 'Verzet'. Hieronder een overzicht van de herdenkingsbijeenkomsten in de gemeente Bronckhorst.

Vorden
Van 19.00 tot 19.40 uur vindt de herdenkingsbijeenkomst plaats in de Dorpskerk (tevens via internet 'Dorpskerk Vorden, diensten luisteren' te beluisteren). In het kader van het thema 'verzet', zal de in Vorden wonende Lieneke van Ruller, dochter van een van de oprichters van de Verzetskrant 'TROUW', vertellen over haar eigen ervaring als kind tijdens de Herdenkingsbijeenkomst, waaraan verder Ds. Jan Kool, leerlingen van groep 8 van Vordense basisscholen en Het Vordens Mannenkoor aan meewerken.
Vanaf 19.50 start de stille tocht vanaf de poort van de Algemene Begraafplaats naar de graven van de geallieerden, begeleid door trommelslager van de Harmonie Vorden en Padvinders van Scouting David G.Alford Vorden.
Na de Last Post volgen twee minuten stilte en een kranslegging door wethouder Arno Spekschoor. Daarna vindt een bloemlegging door twee Engelse families plaats, gevolgd door het Engelse volkslied gezongen door het Vordens Mannenkoor. Vervolgens is er ruimte voor persoonlijke bloemlegging door de aanwezigen en wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.
Vanaf 19.45 tot 19.58 uur luiden de klokken van de kerken In Vorden. Het 4 mei comité verzoekt iedereen om vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen

Wichmond
Vanaf 19.30 uur komt men in Wichmond samen bij de Protestantse Kerk, Dorpsstraat 16, om vandaar in stille tocht naar de Algemene Begraafplaats aan de Baakseweg te lopen. Daar is om 20.00 uur een korte herdenking, waarbij een krans zal worden gelegd namens de gemeente Bronckhorst. Verschillende verenigingen uit Wichmond en Vierakker zullen bloemen leggen op de 13 oorlogsgraven. Natuurlijk is er voor iedereen de gelegenheid om ook zelf bloemen te leggen. Na afloop van de herdenking op de begraafplaats is er een korte herdenkingsbijeenkomst in de Protestantse Kerk.

Hengelo
De herdenkingsdienst, georganiseerd door de Raad van Kerken Hengelo, vindt van 19.00 uur tot 19.30 uur plaats in de Remigiuskerk. Aansluitend vindt de kranslegging plaats bij het Joods monument aan de Synagogestraat en gaat men in stille tocht naar het oorlogsmonument aan het Geurtzenplantsoen nabij het voormalig gemeentehuis in Hengelo voor de kranslegging. Aan de herdenkingsdienst wordt een bijdrage geleverd door het Hengelo's Gemengd Koor en het Parochiekoor en Esther Hekkelman op dwarsfluit. Daarnaast vertellen kinderen over hun bezoek op 25 april 2018 aan het Kervel.
Om 20.00 uur vindt twee minuten stilte plaats, waarna 'Het Taptoe'-signaal ten gehore zal worden gebracht, gevolgd door het Wilhelmus. Na deze plechtigheid kunnen desgewenst bloemen bij het monument worden gelegd. De inwoners worden verzocht vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (21.03 uur) de vlaggen halfstok te hangen.

Steenderen
Het 4 mei comité, onderdeel van de Stichting Oranje comité Steenderen en Stichting Oranjefeesten Toldijk, organiseert de dodenherdenking Steenderen met medewerking van muziekvereniging Nieuw Leven. Een aantal kinderen van de basisscholen en Mart de Kruif, luitenant-generaal buiten dienst, verlenen ook hun medewerking.
Op 4 mei om 19.30 uur verzamelen bij het monument bij het Aviko kantoor, het voormalige gemeentehuis. Bij deze plek worden de gefusilleerde verzetsmensen Besselink en Agterkamp herdacht.
Na een korte inleiding door het 4 mei comité, wordt de toespraak gehouden door luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif. Hij zal ingaan op de oorlog en bevrijding rond Steenderen en de Canadezen bij Rha in het bijzonder. Hierna lezen kinderen gedichten voor en volgt het taptoe-signaal.
Na de twee minuten stilte is de kranslegging. Dan loopt men in stille tocht langs het gedenkteken '40-'45 bij de Willibrord kerk en vervolgens naar de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofweg. Bij de graven van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen piloten, zullen kinderen opnieuw een bijdrage leveren en worden er kaarsen bij de graven van de omgekomen piloten ontstoken.

Zelhem
Om 19.25 uur begint de herdenkingsbijeenkomst bij de Lambertikerk. Bij het monument zal de Last Post gevolgd worden door twee minuten stilte om 20.00 uur, waarna de kranslegging plaatsvindt. Daarna volgt een stille tocht over het kerkhof langs de graven van de vliegeniers en andere oorlogsslachtoffers.
Dit jaar werken leerlingen van de Jan Lighthartschool mee aan de herdenking. Joey Csejtei, leerling van groep 8 van de Jan Ligthartschool, deelt zijn eigen gedachtes over deze avond. Huub Hagelstein, een andere leerling van de Jan Ligthartschool, gaat ook iets voordragen. Rosanne van Groningen zal een lied ter gehore brengen. Verder zal het Chr. Mannenkoor Zelhem optreden.

Hummelo
Om 19.15 uur herdenking en kranslegging op de oorlogsgraven op de begraafplaats in Hummelo en om 20.00 uur herdenking en kranslegging bij het oorlogsmonument in Hoog-Keppel aan de Monumentenweg. Basisschoolleerlingen en de fanfare van muziekvereniging Hummelo en Keppel verlenen medewerking aan deze plechtigheid.

Halle
In Halle wordt op vrijdag 4 mei een korte herdenkingsbijeenkomst gehouden. Naast enkele kinderen van de Dorpsschool zal zangeres Lizzy Ossevoort uit Halle haar medewerking aan deze bijeenkomst verlenen, die vanaf 19.15 uur in de Grote Kerk van Halle wordt gehouden. Aansluitend is er een stille tocht naar de begraafplaats, gelegen aan de Dorpsstraat te Halle. Daar zal een krans worden gelegd bij de graven van de geallieerde vliegeniers.
Om 20.00 uur zal er na de klanken van het Taptoe-signaal twee minuten stilte worden gehouden.