Jennine van de Plassche- Staring snijdt de 'Staringtaart' onder toeziend ook van bakker Dick van Asselt en Evert Jan van de Plassche en Johan Norde (l) aan. Foto: Jan Hendriksen.
Jennine van de Plassche- Staring snijdt de 'Staringtaart' onder toeziend ook van bakker Dick van Asselt en Evert Jan van de Plassche en Johan Norde (l) aan. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Herintroductie 'Staringtaart' door Bakker van Asselt

VORDEN – De smaak is fantastisch fris en de structuur luchtig van karakter. Advocaat, kaneel, mokka, slagroom en chocolade snippers vormen de hoofdingrediënten van de 'Staringtaart' die Dick van Asselt vorige week op Kasteel De Wildenborch herintroduceerde. Bewoonster Jennine van de Plassche- Staring van Kasteel De Wildenborch sneed onder toeziend oog van haar man Evert-Jan van de Plassche, bakker Dick van Asselt en initiatiefnemer Johan Norde de eerste punten van 'Staringtaart' aan. In een van de sfeervolle ingerichte kamers van de buitenplaats liet een ieder onder het genot van een kop koffie de taart zich vervolgens uitstekend smaken. Vanaf deze week zal de 'Staringtaart' als 'Staringschnitt' bij Bakker van Asselt te koop zijn.

Door Jan Hendriksen

Het was Vordenaar Johan Norde die begin dit jaar op het idee kwam om de 'Staringtaart' te herintroduceren. "Vorig jaar werd het 250ste geboortejaar van Winand Carel Hugo Staring gevierd. Maar het lukte me toen niet om de taart te herintroduceren. Maar met Dick van Asselt werd het recept begin dit jaar weer boven water getoverd en bakte de Vordense bakker vorige week zijn eerste 'Staringtaart' die om praktische redenen vanaf deze week als 'schnitt' in zijn winkel te koop is", zo liet Johan Norde tijdens de presentatie van de herintroduceerde taart weten. De geschiedenis van de 'Staringtaart' gaat terug naar 1998. Vlak voor de opening van 'Vorden Culinair' in september 1998, die plaatsvond in het kader van het vijftig jarig bestaan van de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV), was door de voormalige Banketbakkerij Wiekart nog snel even een actie bedacht. Jan Wiekart had een nieuwe taart gemaakt maar toen nog geen geschikte naam kunnen bedenken. Een prijsvraag hiervoor was dus voor de hand liggend. Er kwamen 97 inzendingen binnen met de meest originele namen. Johan Norde bedacht de naam 'Staringtaart' en werd tot prijswinnaar uitgeroepen. De heer Ir. D.M.W. Staring had in 1998 geen enkel bezwaar dat de taart naar zijn voorvader vernoemd werd en vond het prettig dat het eerst gevraagd werd. "Meestal wordt deze moeite niet genomen en wordt de naam zomaar gebruikt", zo verklaarde Staring destijds.

Plaatselijke lekkernij
"De 'Staringtaart' won na de presentatie in 1998 ook een landelijke ereprijs tijdens een van de nationale bakkersbakwedstrijden", zo wist Dick van Asselt vorig week tijdens de presentatie te vertellen. "Op de Staringschnitt' voor vijf tot zes personen zal door Dick van Asselt ook het silhouet van de bekende dichter, landheer en landbouwkundige Staring aangebracht worden. Met de Staringschnitt' heeft Vorden naast de alom bekende 'zwanenhalzen' er weer een heerlijke plaatselijke culinaire lekkernij bij. "We vinden het dan ook een grote eer dat de 'Staringtaart', weliswaar in 'schnitt' weer in ere hersteld is ", zo lieten Evert-Jan en Jennine van de Plassche- Staring na hun hartelijke ontvangst en de 'proeverij' weten.


Jeroen Wesselink voorzitter bestuur CDA Bronckhorst

BRONCKHORST - Tijdens de algemene ledenvergadering van CDA Bronckhorst op 23 april is afscheid genomen van voorzitter Ab Boers en is Jeroen Wesselink (Zelhem) door de aanwezige leden benoemd tot nieuwe voorzitter. Met Wesselink als voorzitter geeft het CDA Bronckhorst de koers van vernieuwing en verjonging binnen bestuur en fractie verder vorm.

Jeroen Wesselink stelt zich voor
"Een sociaal sterke gemeente en verduurzaming van onze samenleving, daar staat het CDA Bronckhorst voor, daar sta ik voor als Bronckhorster", zo sprak Wesselink de vergadering toe. Andere CDA punten die hij naar voren haalde waren: samenwerking burgers en overheid versterken in het sociaal domein, klimaatmaatregelingen in de gemeente versneld doorvoeren en de bestuurscultuur die gaat wijzigen vanwege de Omgevingswet. In die veranderende regelgeving krijgen inwoners, initiatiefnemers voor bouw en overheid een gelijkwaardige positie.

Het bestuur van het CDA Bronckhorst steunt de fractie in de uitvoering van haar taken. Wesselink heeft het volste vertrouwen dat de nieuwe fractie van het CDA de komende jaren binnen Bronckhorst een voortrekkersrol in de lokale politiek zal spelen.

Jeroen Wesselink is werkzaam in het management van de Veiligheidsregio en was binnen Bronckhorst onder andere actief als voorzitter van GelderVeste, een stichting met basisscholen in de westelijke Achterhoek.