Oranjevereniging trots op Vordenaren en bezoekers

VORDEN – Met veel plezier en grote trots kijkt Oranje Vereniging Vorden terug op drie 'Koningsdagen' in Vorden in het kader van haar 120-jarig bestaan. Trots op de Vordenaren en bezoekers die enthousiast mee gevierd hebben en het feit dat er zich geen enkel incident heeft voorgedaan. De kleedjesmarkt voor de kinderen op donderdagavond tot en met de motordemonstratie op zaterdagmiddag. Ze konden allemaal rekenen op veel publieke belangstelling. Het Koningsdefilé was een waar hoogtepunt. Voor herhaling vatbaar! En tot nieuw Keizerspaar werden Niels Groot Jebbink en Anna-Mieke Wolterink uitgeroepen die respectievelijk het Keizerschieten en het Keizerin ringsteken wonnen. Mark Rouwen werd Koning van Vorden 2018 en Johan Norde werd tot eerste erelid van Oranje Vereniging Vorden benoemd. Kortom: Vorden stond vorige week drie dagen 'op zijn kop'.

Door Jan Hendriksen

Nog voordat burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst op Koningsdag de officiële opening verrichte ging het jubilerende Koningsprogramma in het kader van het 120-jarig bestaan van Oranje Vereniging Vorden donderdagavond al van start met een vrij- en kleedjesmarkt voor de kinderen. Tientallen kinderen hadden hun overtollige speelgoed in het centrum van Vorden uitgestald. Het jeugdige Vordense vijftal Emma, Jean Gardy, Nienke, Noëlle en Sten verwelkomden het publiek bij hun 'kleedje' op een zeer speciale wijze. Zelfgemaakte sleutelhangers, stroopwafels en andere spulletjes gingen grif van de hand. En dat allemaal voor de World Scout Jamboree in Amerika waar het vijftal volgend jaar in de zomervakantie aan deel wil nemen. "Een 'kamp' waar we heel veel mensen uit verschillende culturen en landen gaan ontmoeten. We gaan deelnemen aan uitdagende activiteiten en verleggen onze grenzen op verschillende gebieden zoals survival, riften en uitwisselprogramma's", zo vertelt Emma met enige trots. Later op de avond was het tijd voor de Koningsnacht van Vorden. Optredens in de tent bij Grand Bistro de Rotonde en in het café bij De Herberg zorgden voor een gezellige en drukke 'nacht'.

Aubade
Vrijdagmorgen in alle vroegte liet de techniek jammerlijk genoeg Oranje Vereniging Vorden (OVV) op het bordes van Het Kulturhus in de steek tijdens de officiële opening van Koningsdag 2018. De geluidsinstallatie werkte in eerste instantie niet tijdens de aubade. Maar dat had ook zo zijn voordeel. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het bracht de Vordenaren 'dichterbij' het bordes waarop het bestuur van OVV, burgemeester Marianne Besselink en het Koningspaar van vorig jaar Gerdie en Frank Bloemendaal stonden. "De onderlinge verbondenheid wordt hiermee vergroot", zo schetste Besselink luidkeels. Met het in top hijsen van de nationale driekleur en de vlag van de gemeente Bronckhorst, het zingen van het Wilhelmus en het Vordens Volkslied, onder begeleiding van Harmonie Vorden, kon het feestprogramma van start gaan.

Niet eerst voordat oud-voorzitter Johan Norde (76) van Oranje Vereniging Vorden door voorzitter Frank van Setten tot eerste erelid van Oranje Vereniging Vorden was benoemd. Norde was totaal verrast. "Dit is fantastisch. De benoeming draag ik ook graag symbolisch op aan alle andere voorzitters en bestuursleden die de Oranje Vereniging Vorden in al die 120 jaar hebben 'gediend'."

Na de aubade maakte Vorden zich op voor een uitgebreid feestprogramma voor jong en oud. Een kinderprogramma met Circus Lorelly in het Kulturhus, een verrassingsact van Indoor Sport Vorden bij Het Kulturhus, de traditionele oriënteringsfietsrit, een mini concert door Harmonie Vorden, het vogelschieten, het ringsteken met 'paard en wagen', panna voetbal en levend mikado en een hindernis parcours. Honderden kinderen en tientallen volwassenen namen aan de diverse activiteiten deel. Lees verder op pagina 13