J. W. Bilders, Kasteel Vorden. Foto: Johan Drewes (PR)
J. W. Bilders, Kasteel Vorden. Foto: Johan Drewes (PR)

Expo Lage Landen in de Achterhoek

VORDEN - Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst te Vorden toont in haar nieuwe tentoonstelling romantische werken van J.W. Bilders, J. Oppennoorth en tijdgenoten. De expositie werd door burgemeester Besselink van de gemeente Bronckhorst op 18 mei geopend en is te zien tot eind juli.

Nu de succesvolle tentoonstelling Lage Landen in de Zutphense Musea, met als topstuk een fraai werk van J.W.Bilders uit het Rijksmuseum te Amsterdam is afgelopen, is dit een uitstekende gelegenheid om meer werk van de schilders van de Oosterbeekse school te gaan zien. Bovendien wordt binnenkort de Bilders-wandeling in en rond Vorden geopend. In deze wandeling zijn de plekken waar Bilders schilderde gemarkeerd. Zo kan wat hem boeide en op doek vastlegde, in werkelijkheid opnieuw beleefd worden. Aan het einde van de wandeling kunnen enkele van zijn werken en die van tijdgenoten (Maria Bilders-Van Bosse, Johannes Oppennoorth, Dirk Gerard Ezerman, Pieter ten Cate, en van later Theo Goedvriend) in het écht bekeken worden. Johannes Warnardus Bilders (1811 – 1890) was de belangrijkste schilder van de Oosterbeekse School. Veel schilders van de latere Haagse school werden door hem beïnvloed, waaronder beroemdheden als Jacob en Matthijs Maris en Anton Mauve. In de zomermaanden van 1868 tot 1877 trok hij jaarlijks naar Vorden om daar in de omgeving te schilderen. De tentoonstelling is van zaterdag 19 mei tot eind juli 2018 te bezichtigen.
MAS Vorden, Raadhuisstraat 6 te Vorden open op vrijdag – en zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. De entree is 4 euro per persoon.


De bibliotheek zoekt Taalvrijwilligers

DOETINCHEM - Bibliotheek West Achterhoek zoekt vrijwilligers, die laaggeletterden, die moeite hebben met lezen en schrijven, willen helpen met het verbeteren van deze basisvaardigheden.

De taalvrijwilliger helpt een laaggeletterde cursist met het verbeteren van de beheersing van de Nederlandse taal. De taalvrijwilliger en de cursist bepalen samen hoe deze ondersteuning eruitziet. Uitgangspunt hierbij is het doel dat de cursist hierbij voor ogen heeft. De taalvrijwilliger kan hierbij helpen met zowel de schriftelijke als de mondelinge beheersing van de Nederlandse taal op een praktische, laagdrempelige manier. De taalvrijwilliger volgt een basistraining taalvrijwilliger, waar geleerd wordt met het lesmateriaal te werken inclusief basisvaardigheden voor het begeleiden.
De bibliotheek biedt een plezierige en inspirerende werkomgeving, gratis lidmaatschap van de bibliotheek, gratis toegang bij lezingen, een onkostenvergoeding en een eindejaars-attentie.
Voor meer informatie, neem contact op met Klantenservice, 0314-333445 of kom langs op het spreekuur van Ronny Hartman, Taalhuisdocent/-specialist. Zij is elke dinsdagochtend (behalve 29 mei) van 10.00 tot 12.00 uur in het Taalhuis in de bibliotheek in Doetinchem aanwezig.

J. W. Bilders, Kasteel Vorden. Foto: Johan Drewes (PR)