Voorzitter Kees Bink (r) dankt Wim Berendsen voor zijn jarenlange inzet. Foto: PR
Voorzitter Kees Bink (r) dankt Wim Berendsen voor zijn jarenlange inzet. Foto: PR Foto:

Wim Berendsen jubileert en neemt afscheid van vogelvereniging

VORDEN - De trouwe lezer van het Contact kwam zijn naam de afgelopen veertig jaar regelmatig tegen in artikelen die de vogelsport betroffen. Wim Berendsen vergaarde dan ook een imposante rij bekers, medailles en oorkondes voor zijn eigen gekweekte vogels die hij instuurde naar talloze wedstrijden. Aan dat tijdperk is een einde gekomen.

Op de jaarvergadering van De Vogelvriend Vorden nam Wim Berendsen afscheid. Noodgedwongen, vanwege gezondheidsklachten. Voorzitter Kees Bink greep het afscheid aan om hem even op het podium te zetten. "Gek genoeg begon zijn vogelcarrière door zijn zoon Jan, die graag vogeltjes wilde gaan kweken. Na het bezoeken van een paar wedstrijden waar zijn zoon aan meedeed, begon het bij Wim ook te kriebelen."

Op 1 januari 1978 schreef hij zich in als lid. Aan het eind van datzelfde jaar nam hij al zitting in het tentoonstellingsbestuur. Het begin van een lange actieve periode als vrijwilliger. In 1981 werd Wim als kandidaat voorgesteld door het bestuur als 2e penningmeester. De verkiezing verliep volgens Bink wel is wat vreemd. "Wim werd met algemene stemming gekozen 6 voor en 0 tegen. Maar omdat het aantal leden te gering was volgens de reglementen werd door het bestuur het besluit genomen: indien er vragen over komen stemmen we gewoon de volgende vergadering nogmaals over de kandidatuur, komen er geen vragen, dan is Wim gekozen en aanvaard door de leden. De positie als 2e penningmeester heeft Wim vervuld tot en met 2007 dus ruim 25 jaar op dezelfde post binnen het bestuur."

Wim volgde een cursus om meer te leren over postuurkanaries. Dat legde hem geen windeieren. Zijn vogelbestand groeide in kwaliteit en zorgde er uiteindelijk voor dat hij regelmatig in de prijzen viel op nationale kampioenschappen. Vaak verkocht hij zijn topvogels weer, omdat 'daar toch niets aan te verbeteren viel'. Zijn favoriete vogel was de Gloster, een postuurkanarie die met een kuif en zonder kuif gekweekt kan worden. Zijn gladkoppen waren altijd goed, maar het kweken van mooie kuiven bleek lang een uitdaging totdat dat uiteindelijk ook lukte.

Zijn inzet voor de vogelsport beperkte zich niet tot de eigen vereniging. Hij hielp ook jaren lang mee als vrijwilliger op de nationale show in Zutphen bij het op- en afbouwen, het voorbrengen van de vogels op de keurtafel, zaaldienst en toegangscontrole.

De vogelvereniging had bij het verzorgingshuis De Wheme een volière ingericht tot vermaak van de bewoners daar. De bewoners en iemand van het personeel keek er naar om en voerde de vogels. Door inkrimping van personeel kwamen de vogeltjes daar niet meer aan de verzorging toe die ze verdiende en kwam de vraag of de vereniging niet deze taak en toezicht op zich zou willen nemen. Vele jaren heeft Wim deze taak op zich genomen tot volle tevredenheid van alle bewoners.

Was er iets aan de hand dan kreeg hij een belletje om te komen kijken en de zaak op te lossen. "Eén telefoontje zijn ze vergeten te doen en dat was best jammer. De Wheme ging verbouwen en de volière paste niet meer in het beleid dus moest deze worden afgebroken en weg. Zo werden we ineens geconfronteerd met het niet meer aanwezig zijn van de vogels en hun verblijf. Alles was weg naar de opkoper of elders alleen had men vergeten Wim daarvan op de hoogte te brengen", aldus Bink.

Na de speech spelde Kees Bink Wim twee spelden op van het 40-jarig lidmaatschap; van beide vogelbonden één, omdat die onlangs fuseerden. Tenslotte wees de voorzitter alle leden en extra genodigden nog even op de sponsoractie van de Rabobank Hart voor de Achterhoek en sprak de hoop uit dat alle leden die lid zijn van die bank op De Vogelvriend Vorden gaat stemmen.


Galaparade Beeckland leerlingen

VORDEN - Donderdag 31 mei is het weer zover. De jaarlijkse optocht van voertuigen over de Dorpsstraat die de eindexamenkandidaten van `t Beeckland bij het Galafeest in Hotel Bakker aflevert. De weergoden lijken goedgezind te zijn en hopelijk zal er weer een afwisselende rij van ludieke voertuigen te zien zijn. Uiteraard zullen de examenkandidaten zich in hun mooiste outfit presenteren. Het is voor de leerlingen de afsluiting van een zware examenperiode en niemand weet of ze wel of niet geslaagd zijn. Later op de avond zal de jury, die elk jaar uit onderwijsondersteunend personeel bestaat, bekend maken wie de prijs heeft gewonnen voor de mooiste aankomst. Daarnaast zullen de King en Queen van de avond bekend worden gemaakt. Het is de feestelijke afsluiting van de Beeckland-periode die zoals elk jaar weer veel publiek zal trekken.


Leprazending herstelt levens

VORDEN - Tijdens het ont-moeten op zondagavond 3 juni om 19.00 uur in het Achterhuus, zal Paul Emans een presentatie verzorgen over het werk van de leprazending, dat deel uitmaakt van de The Leprosy Mission International. In de projecten worden niet alleen de medische gevolgen van lepra behandeld o.a. door medicatie en hersteloperaties, maar ook de sociale en geestelijke aspecten van lepra zoals discriminatie en uitsluiting worden aangepakt. Er wordt veel samengewerkt met de lokale christelijke kerken.