Sam Lowes negende in Moto2 race. Foto: Henk Teerink

Hamove-leden Scott Deroue en
Victor Steeman op podium

Lowes negende in Moto2

HENGELO/ASSEN - Sam Lowes, die begeleid wordt door Torleif Hartelman uit Hengelo Gld. is als negende over de finish gekomen in de Moto2 wedstrijd tijdens de Dutch TT. Marc Marquez won het spektakelstuk in de MotoGP. Hamove-leden Scott Deroue en Victor Steeman wisten in het bijprogramma podiumplaatsen te scoren in de ONK Supersport 300 klasse.

Sam Lowes rijdt dit seizoen in de Moto2, nadat hij vorig jaar reed in de MotoGP voor Aprilia. Dit seizoen rijdt de Brit, die begeleid wordt door Torleif Hartelman, met een KTM-frame voor Swiss Innovative Investors. Lowes kende geen makkelijk begin van het seizoen in deze competitieve klasse. In de laatste race voor Assen op het circuit van Barcelona finishte de 27-jarige coureur na een goed opgebouwde race in negende positie. Dit gaf vertrouwen voor de Dutch TT.

Lowes stond er tijdens de trainingen goed bij, kwalificeerde zich als zesde en was slechts 0.179 seconde langzamer dan de pole-tijd van Francesco Bagnaia. In de race reed Lowes lange tijd net buiten de top-tien, maar hij wist in het laatste deel wel weer wat plaatsen te winnen. In de laatste ronde ging de Brit voorbij aan Andrea Locatelli en stelde daarmee de negende plaats veilig. Polesitter Bagnaia was ook het sterkste in de wedstrijd.

De Nederlander Bo Bendsneyder kwam na een sterke inhaalrace als veertiende over de finish, maar door het afsnijden van een chicane kreeg hij een penalty van 1.4 seconde waardoor hij niet zijn eerste punten pakte en zeventiende werd. Hartelman zou graag zien dat Lowes dit jaar nog een of twee keer in de top vijf zou kunnen eindigen.

In de trainingen van de MotoGP waren de verschillen al klein, maar in de race waren deze misschien nog wel kleiner. Een zeer spannende en spectaculaire kopgroep van acht rijders bleef tot in de slotfase bij elkaar. Marc Marquez was ondanks een bijna val uiteindelijk het sterkste voor Alex Rins en Maverick Vinales. In de Moto3-klasse won Jorge Martin na een spannend gevecht met vier andere rijders. Tweede werd Aron Canet voor Enea Bastiainin. Marco Bezzecchi en John McPhee crashten in de slotfase vanuit de kopgroep. In de Red Bull MotoGP Rookies Cup wist Can Öncü beide races te winnen.

Hamove-leden Victor Steeman en Scott Deroue reden in het bijprogramma in de ONK Supersport 300 klasse. Deroue, die normaal gesproken uitkomt in het wereldkampioenschap, mocht vanaf polepositon vertrekken. In de eerste race vocht Deroue met Koen Meuffels en Glenn van Straalen voor de winst. Deroue kwam als derde over de finish, maar werd na afloop gediskwalificeerd omdat zijn motor te licht werd bevonden bij de keuring. In de tweede race nam Deroue revanche en schreef de wedstrijd op zijn naam, na opnieuw een gevecht met Meuffels en Van Straalen.

Steeman begon als lijstaanvoerder in het Nederlands kampioenschap aan de races tijdens de TT van Assen. De 18-jarige coureur uit Lathum werd in de eerste race keurig tweede, mede door de diskwalificatie van Deroue en Van Straalen. In de tweede race werd Steeman vijfde en met deze twee resultaten blijft hij aan de leiding staan in de tussenstand van het ONK Supersport 300 kampioenschap.