Sara en Noor Bergsma uit Hummelo stonden ook aan de start tijdens de Vetnippel Trophy. Foto: Henk Terink.
Sara en Noor Bergsma uit Hummelo stonden ook aan de start tijdens de Vetnippel Trophy. Foto: Henk Terink. Foto:

Bas Klein Haneveld winnaar Vetnippel Trophy

KRANENBURG – De jaarlijkse grasbaanwedstrijd van de Vordense Auto- en Motorclub (VAMC) De Graafschaprijders werd zaterdag aan de Eikenlaan in Kranenburg verreden. Wat ooit een motorsportevenement aan de Okhorstweg in Delden was, waar men om het huis van de familie Stapelbroek reed, is het nu al jaren een terugkerend evenement in de Kranenburg. De familie Wesselink stelt het crossterrein jaarlijks ter beschikking voor de wedstrijden om de Vetnippel Trofee.

"En daar zijn we als VAMC De Graafschaprijders de organisatie heel erg dankbaar voor", aldus voorzitter Johannes van Kempen van VAMC De Graafschaprijders. Na een aantal kwalificatiewedstrijden werd aan het eind van de dag de grote finale verreden door de snelste mannen. Winnaar bij de solo mannen werd de snelle enduro rijder Bas Klein Haneveld die het niet cadeau kreeg van Thijs Bulten. Bulten deed er alles aan om Klein Haneveld te kunnen verschalken maar moest zich tevreden stellen met een tweede plaats. Peter Lenselink, terug van weggeweest, reed op een Kawasaki uit 1993 en mocht de laagste trede van het podium beklimmen. In 1993 werd Lenselink nog kampioen op deze mooie gerestaureerde crossmotor. Niet slecht dat hij zoveel jaar later nog topposities kan rijden met een machine van ruim 25 jaar oud. De zijspanklasse werd een prooi voor het duo Björn Dinkelman en Ge Nijenhuis uit Ruurlo.

Thuisrijder Rien Mombarg en Jeno Martens werden tweede en Werner Nijman met Colin Makkink werden met een kleine achterstand derde. Ook werd er gestreden om de Mischa Kuit Bokaal. Deze beker is voor de snelste 125cc rijder uit het veld. Thijs Bulten was net als vorig jaar de snelste man in de 125cc en mocht de prachtige bokaal in ontvangst nemen. In de diverse heats maakten vooral Sara en Noor Bergsma uit Hummelo indruk met hun sterke optreden. Beide jonge dames wisten hun mannelijke collega's veelal het nakijken te geven. Noor Bergsma wist zelfs een heat te winnen en versloeg onder andere Mark Wichink Kruit uit Ruurlo. Sarah Bergsma had het aan de stok met de ervaren rijder uit de Vordense buurtschap Medler, Marcel Bulten. Zij wist Bulten ook voor te blijven. Hopelijk zetten deze beide talenten hun goede rijden onder toezicht van hun ouders voort. Blijft de begeleiding goed en willen de dames er voor gaan dan gaan ze zeker een mooie toekomst tegemoet in de motorcross of enduro sport.

Redelijke opkomst
De opkomst van de rijders was zaterdag redelijk. Maar meer deelname was mooier geweest. Desondanks waren de heats en finales meer dan de moeite waard om naar te kijken. Ondanks de regenbuien was er toch redelijk wat publiek gekomen om de wedstrijden te volgen. De vrijwilligers Gerben Mullink, Rien Mombarg, Pauline Theunissen, Robert Zieverink en Nicoline Klein Brinke konden terug zien op een geslaagd evenement in samenwerking met VAMC De Graafschaprijders.

Toekomst
De Vetnippel Trophy gaat volgens het vijftal een mooie toekomst tegemoet en men hoopt de komende jaren op iets meer deelname zodat er ook wat meer randactiviteiten georganiseerd kunnen worden. "Het hoeft geen Vetnippel Vol Gas te worden zoals in het verleden. Een tentoonstelling met motoren, auto's, trekkers of iets dergelijks zou ook een optie kunnen zijn bij het nieuwe evenement", aldus Gerben Mullink.