Kom kijken en begrijpen tijdens KunstZondagVorden

VORDEN - Projectleider KunstZondagVorden Will(emijn) Colenbrander nodigt iedereen van harte uit te komen kijken en begrijpen tijdens KunstZondagVorden 9 september a.s. van 11.00 – 17.00 uur. De volgende galeries, ateliers en museum zijn open en herkenbaar aan de KZV-vlag: Galerie & Beeldentuin A-quadraat, Galerie Agnes Raben, Stichting De Ezelstal (galerie), Stichting De Ezelstal (galerie), Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema), Meta van Arkel (fotografie), Museum Achterhoekse Schilderkunst, Galerie De Burgerij en Atelier Riet Rexwinkel. Het informatieblad met routebeschrijving, deelnemende locaties en hun beschrijving is verkrijgbaar bij het VVV in Vorden, de deelnemende galeries of via de website.

Colenbrander: "Kijken en Begrijpen zijn elkaar versterkende processen. Je ziet meer als je begrijpt wat je ziet, als je weet waarnaar je moet kijken. KunstZondagVorden probeert bij te dragen aan het letterlijk en figuurlijk verdiepen van uw blik. Daarom zijn op (bijna) alle locaties van deze kunstroute de kunstenaars/vormgevers aanwezig, die hun kennis willen delen, wat vaak weer de sleutel is tot het zien van schoonheid. Ook willen de kunstenaars graag vertellen hoe zij hun gedachten omzetten in beeld en hoe zij daarbij gebruik maken van verschillende materialen, technieken en beeldelementen." KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving, met kwaliteit. In het atelier van Riet Rexwinkel zijn schilderijen gemaakt in diverse technieken zoals fresco en collages, en met verschillende materialen, te vinden. In het woonhuis van Meta van Arkel worden foto's getoond met het thema 'De schoonheid van het Verval'. Ook is er veel ruimtelijk werk te bezichtigen o.a. in de beeldentuin van A-quadraat, ruim 100 sculpturen zeer uiteenlopend in vormgeving, materiaal en formaat. Deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, een aantal plekken waar KunstZondagVorden uw aandacht op wil vestigen:

In Galerie Agnes Raben is de groepsexpositie 'Gevoelige Materie' te zien. Ernie Bossmann werkt met beeldmateriaal dat er al is. Ze knipt, snijdt, plakt, keert om, maakt zwart of wit. De mens figureert in haar knipsels. Ronald de Ceuster overtekent bestaande constructies met pur en schildert deze. Beppe Kessler toont krastekeningen in dun aluminiumplaat . Altijd met de suggestie van lucht, land en water. Mark Kramer; toont abstracte composities gemaakt door boorperforaties in papier en in paneel.
In atelier 'Kunst van de Kleur' van schilder Aaf Renkema is te zien hoe je vanuit zwart geschilderde doeken 'licht' kunt laten ontstaan. Op de unieke locatie van Stichting De Ezelstal, de stichting die kunstcollecties beheert van kunstenaars uit de 20ste eeuw teneinde deze te behouden voor volgende generaties, treft men werk van het kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan dat zich kenmerkt door een sterke fysieke uitstraling en prachtige monumentale schilderijen van de gerenommeerde kunstenaar Gradus Verhaaf.

De expositie 'Paradoxale verbeelding' in Galerie De Burgerij omvat schilderijen van Lisette den Boon en Marlieke Overmeer en papieren sculpturen van Annelies Reijers. Den Boon exploreert in haar olieverfschilderijen de paradox van kwetsbare, onverwoestbare levenskracht; van wijsheid en argeloosheid; van pijn en levenslust. Overmeer toont in haar schilderijen van acryl op subtiele wijze haar fascinatie voor wat 'De koe' uitstraalt, namelijk 'Doen door niet te doen'. Reijers ontvouwt in haar boek-sculpturen hun anders onzichtbare inhoud naar een nieuwe openbaarheid.

In MAS Vorden een eerbetoon aan Arie Nijenhuis (1911-1991), een onbekend maar groot Achterhoeks talent. Via de ambachtsschool naar de Kunstacademie, leraar aan de vakschool voor meisjes in Zutphen én kunstenaar. Reisde door België en Frankrijk waar hij kerken, kerkinterieurs en landschappen schilderde. Maakte verfijnde tekeningen en impressionistische aquarellen en olieverven van landschappen en stadsgezichten. Was daarnaast een uitstekend portrettist. En behalve werk van Nijenhuis, de geweldige tentoonstelling met werk van Juane Xue!


kunstzondagvorden.nl