Iconenschilder Hennie Oude Middendorp gaf uitleg over iconen. Foto: PR
Iconenschilder Hennie Oude Middendorp gaf uitleg over iconen. Foto: PR Foto:

Iconenschilder geeft uitleg over iconen tijdens eerste 'Samenkomst'

VORDEN - Op zondag 30 september was er de eerste 'Samenkomst' in de katholieke kerk in Vorden. Het thema was 'Iconen' waarbij iconenschilder Hennie Oude Middendorp uitleg gaf over iconen (een kunstwerk met bepaalde religieuze kenmerken). Ruim dertig mensen waren aanwezig, waarbij ook enkelen van andere kerken verwelkomd mocht worden.

Oude Middendorp gaf uitleg over wat een icoon is, hoe het ontstaan is, waar het vandaan komt, wat de betekenis ervan is, hoe het gemaakt wordt en wat het, met name in de orthodoxe kerk, betekent. Iconen werden voor het eerst geschilderd door monniken, vele eeuwen geleden. Omdat de mensen in die tijd over het algemeen analfabeet waren, werd door middel van iconen (Bijbelse) boodschappen overgebracht, veelal met een diepere betekenis. Het mag duidelijk zijn dat een iconenschilder zijn of haar inspiratie haalt uit de bijbel.


Geslaagde koorreis Vordens Mannenkoor

VORDEN - Vrijdagmorgen 5 oktober vertrok het koor naar Bad Laasphe in het Sauerland. Na een koffiestop onderweg werd om 14.30 uur ingecheckt in het hotel. 's Avonds volgde een gezamenlijk concert met drie Duitse koren.

Het VMK bracht een heel gevarieerd programma. Met name het overbekende 'Landerkennung' van Edvard Grieg met als solist Ludo Eijkelkamp, 'Kalinka' en de Engelstalige nummers werden met een overweldigend applaus beloond. Zaterdag volgde een bezoek aan Dillenburg. Onder een stralende zon kreeg het gezelschap een uitgebreide rondleiding door de oude stad die zoveel verwantschap heeft met onze Oranjes. Hierna werd er heerlijk genoten van de nodige Kaffee und Kuchen. Om 16.00 uur was het gezelschap weer terug in het hotel en kon er de verdere vrije middag en avond gezellig worden nagepraat over alle indrukken. Zondagmorgen was er eerst nog een optreden in het hotel voordat het gezelschap weer huiswaarts keerde.

Na aankomst in Vorden werd de reis afgesloten bij restaurant 't Wapen van 't Medler met een gezellig samenzijn en werd er genoten van het overheerlijke buffet.