Bomenbelang adviseert drie lindes op plein voor de kerk in Vorden

VORDEN - Vereniging Bomenbelang Bronckhorst adviseert de gemeente drie nieuwe bomen te planten ter vervanging van de monumentale paardenkastanje bij de Nederlands hervormde kerk in Vorden. Op de juiste wijze aangeplant kunnen deze drie bomen samen opgroeien en uiteindelijk een kroon met drie stammen vormen. Bomenbelang denkt aan vier soorten bomen, waarbij de voorkeur uitgaat naar een zilverlinde (ongevoelig voor luis en met name in de zomer sterk geurend).

Een tweede keus vormt de plataan. De gewone plataan kan net als de linde uitgroeien tot een monumentale boom met een zware stam. Het is een probleemloze boom die goed bestand is tegen vervuilde lucht en droogte. Derde keus is de tulpenboom. Het dikste exemplaar van Nederland staat tussen Vorden en Warnsveld. Deze is geplant in 1850. Als laatste stelt Bomenbelang de gingko (Japanse notenboom) voor. Deze boom is echter kapvergunningvrij in de gemeente Bronckhorst.

De aanplant van nieuwe kastanjebomen raadt Vereniging Bomenbelang af, deze kunnen namelijk last ondervinden van de kastanjebloedingsziekte net zoals de vorige had. De enige kastanjesoort die tot nu toe vrij blijft van aantasting is de Indiase kastanje Aesculus indica, maar die is niet geheel winterhard.

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst zal in ieder geval één van de drie dit najaar te planten bomen aan de gemeente schenken.


ww.bomenbelang.nl

0575 - 470 530