Paddenstoelen ontdekken met Natuurmonumenten. Foto: PR
Paddenstoelen ontdekken met Natuurmonumenten. Foto: PR Foto:

Leer meer over de
'afvalverwerkers' van de natuur

Paddenstoelen zoeken op landgoed Velhorst

LOCHEM - Ze staan er weer volop: paddenstoelen. Maar wat is nu het verschil tussen een inktzwam en een stinkzwam? En welke kun je eten? Dinsdag 23 oktober van 14.00 tot 16.00 uur kun je er met de kinderen op uit te trekken en samen met de boswachter op paddenstoelenspeurtocht te gaan.

Hoe hou ik een knolamaniet en een kastanjeboleet uit elkaar? Waar groeit een vliegenzwam eigenlijk? Kun je een aardappelbovist eten? De herfst is het jaargetijde om paddenstoelen eens goed te bekijken. Paddenstoelen zijn er in alle mogelijke vormen, kleuren en soms ook geuren. Het zijn de afvalverwerkers van de natuur en leven vaak van dood materiaal dat volop voorhanden is in het bos van landgoed Velhorst. Onderweg hoor je verhalen over het geheimzinnige leven van paddenstoelen en de verschillende verschijningsvormen.

Tips van de boswachter
Neem een klein spiegeltje mee, daarmee kun je heel handig de onderkant van een paddenstoel kunt bekijken. Doe stevige, liefst waterdichte schoenen aan en trek warme kleding aan en/of neem regenkleding mee.

Voor deze activiteit gelden alleen kinderprijzen. Geïnteresseerden melden zich aan en kopen ticket via de website.


www.nm.nl/activiteiten


Het vergeten verhaal van een liefde
in oorlogstijd

HENGELO - Op woensdag 7 november houdt de vrienden van bibliotheek Hengelo een lezing in de bibliotheek. Anneloes Timmerije en Charles den Tex verzorgen een lezing. Zij vertellen ieder over het schrijversvak maar vooral ook over het boek dat ze samen hebben geschreven "Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd". Donateurs van de vrienden van Bibliotheek Hengelo zijn hebben gratis toegang. Anderen betalen 5 euro. Betalen kan aan de zaal. Aanvang 19.30 uur.

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd: Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. In Nederlands-Indië zijn ze gelukkig, tot ook daar de Tweede Wereldoorlog doordringt. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen. Drie jaar lang vecht de weergaloze vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij voor Lienke. Tot zijn eigen verbijstering raakt hij daardoor verstrikt in een vuil politiek spel. Na de oorlog worden Guus en Lienke op miraculeuze wijze herenigd. Het geluk lijkt na alle beproevingen alsnog voor hen weggelegd, maar Guus' geheime oorlogservaringen staan tussen hen in...

De roman ontstond na intensieve research van Andre Eilander. Hij stuitte in Australië op het verhaal van Guus en Lienke Hagers.


Informatieavond basiscursus NLP

ZUTPHEN - Op woensdag 31 oktober is er om 19.00 uur een gratis informatieavond over de basiscursus NLP bij Fort Bronsbergen in Zutphen. De basiscursus start bij voldoende deelnemers op woensdag 7 november 2018 en zal op woensdag 7, 14, 21 en 28 november en 12 december 2018 van 19.00 tot 22.00 uur.

NLP is een effectieve methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. NLP gaat niet over de inhoud, maar over de vorm en daarmee de structuur van je communicatie. Het gaat er over hoe je lekkerder in je vel kunt zitten, meer energie kunt hebben en op een prettigere manier met anderen en met jezelf om kunt leren gaan. Je gaat eigenlijk je eigen gebruiksaanwijzing op emotioneel en communicatief gebied ontdekken. Hoe hou jij jezelf tegen of hoe zet jij jezelf in beweging? Ontdek hoe je steeds weer onderhandelt tussen denken en doen, dromen en rationaliseren, tussen blijven staan en actie.

NLP reikt je heel veel handvatten waarmee je succesvol bij jezelf een aantal dingen kunt veranderen en verbeteren. Hoe je je dat eigen maakt? Door te doen, te ervaren, te communiceren en onder de mensen te zijn. Daarom voegt een cursus zoveel toe. Wil jij je verder ontwikkelen, ben je gewoon nieuwsgierig of ben je ergens op vastgelopen en wil je weer beweging, kom dan naar de gratis informatieavond.

Data basiscursus: woensdag 7, 14, 21 en 28 november en 12 december 2018 van 19.00 tot 22.00 uur. Mail om je aan te melden voor deze avond of bel Truus Ordelman voor aanmelding of informatie.


06 57 46 63 00

info@havital.nl