Presentatie over Willem Sluiter

VORDEN - Op woensdag 14 november om 20.00 uur bij zaal de Herberg houdt de heer Arend Jan Heideman een presentatie over de dichter en dominee Willem Sluiter. Iedereen is van harte welkom.

Willem Sluiter (1627-1673) was predikant te Eibergen en zijn werk was eeuwenlang zeer populair. Hij werd de belangrijkste Berkeldichter genoemd en ook wel de 'Gelderse Jacob Catz'. Hij hief vaak een lofzang aan voor het buitenleven en voelde er zich sterk mee verbonden.Journalist Arend Jan Heideman is een bevlogen man met een groot historisch besef en die veel bewondering voor de dichter Willem Sluiter toont. Hij neemt ons mee terug in de tijd van Willem Sluiter toen deze dichter de naam 'achter-hoek' gebruikte in een dichtbundel. Hebben wij aan Willem Sluiter de naam Achterhoek te danken? En wie was deze predikant en dichter?


Filmavond Kulturhus Vorden

VORDEN – Op donderdag 15 november is het filmavond in Vorden. De filmavond wordt georganiseerd door bibliotheek Vorden en dorpshuis Het Kulturhus.

Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er voor gekozen om geen reclame voor de films in de media te maken. Dit is kostensparend. Wel is het toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen, welke films er vertoond gaan worden. Ook is daar het complete overzicht voor dit najaar te vinden. De avond begint om 20.00 uur in Het Kulturhus. Kaartjes voor de film zijn verkrijgbaar op de avond zelf in Het Kulturhus. De kosten zijn 5 euro. Iedereen is van harte welkom.


bibliotheekwestachterhoek.nl


Wandelen over landgoed De Belten

VORDEN - IVN Noord-Midden Achterhoek heeft voor zondagmiddag 11 november weer een mooie wandeling uitgezet. Ditmaal gaat die over landgoed De Belten, gelegen aan de weg van Vorden naar Lochem.

De Belten, op de zuidelijke frank van het welbekende Grote Veld, bestaat uit een zeer gevarieerd bos, rijk aan vogels. Duidelijk kan men nog zien dat dit bosgebied droog en nat was. Er is droge heide en er zijn natte rabatten. De natuurgidsen zullen er onderweg meer over vertellen.
Aan de noordkant van het landgoed bevindt zich een pareltje, het Pinetum. Daarin bevinden zich meer dan duizend verschillende coniferen. Het zijn aanwinsten vanuit alle werelddelen, waar ongestoord kan worden rondgedwaald. Men kan zich zelfs als vrijwilliger aanmelden om nog meer te genieten.

De excursie start om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Onderweg is er een pauze met koffie of thee, deelnemen is gratis en aanmelden niet nodig. De start is op de kruising Galgengoorweg-Vordensebinnenweg in Vorden. Wegens werkzaamheden is de Vordenseweg tussen Lochem en de Wildenborch afgesloten voor alle verkeer.


Danken voor gewas en arbeid

WICHMOND - Op woensdag 7 november zal de jaarlijkse dankdagdienst voor gewas en arbeid gehouden worden in de Protestantse kerk te Wichmond, aan de Dorpsstraat. Dit is een gelegenheid om in de kerk God te danken voor de mooie schepping en voor de rol die wij mensen daarin mogen spelen. De dienst begint om 20.00 uur.


Voorlichting over waterschappen

VORDEN - Waarnemend voorzitter Chrisje Tuitert opende donderdag 25 oktober de maandelijkse bijeenkomst van de PCOB afdeling Vorden en er werd een nieuw lid verwelkomt: mevrouw W.Groot Enzerink. Daarna ging zij voor in gebed en werd 'Zolang er mensen zijn op aarde' gezongen. Frits Overbeek heeft een ideeënbus gemaakt, die prijkte voor het eerst op het podium.

Hierna is het woord aan de inleiders. Martin Nieuwenhuis en stagiaire Pascal Wielens van het waterschap Rijn en IJssel. Martin is bijna veertig jaar bij de waterschappen werkzaam. Nu is hij hoofd van de 'Crisisbeheersing' bij Rijn en IJssel, dat wil zeggen het maken van plannen ter voorkoming van hoog water.

In 1995 was de stand 16,73 meter boven NAP, nu 6,60 meter. Er was toen een dijkdoorbraak bij Ochten in de Betuwe, met een grote evacuatie als gevolg.
In 1850 telde Nederland 2500 waterschappen. Nu zijn er als gevolg van fusie nog 22 over, waarvan drie in Gelderland. Waterschappen beheren al meer dan vierhonderd jaar het water in de Achterhoek. Vanaf 1997 wordt dit waterbeheer uitgevoerd door het waterschap Rijn en IJssel. Naast dit waterschap is er één op de Veluwe en één in Rivierenland. Het Waterschap van de Berkel in deze regio is nu ook opgegaan in dat van Rijn en IJssel, met kantoor in Doetinchem. In het kader van de klimaatontwikkeling kennen we de hoogwater-beschermingsprojecten. Met hier in de buurt de grote werken in de polder Cortenoever (kosten ruim 100 miljoen euro) en de Voorsterklei. Deze werken zijn erop gericht om meer ruimte voor de rivieren te creëren.

Vrijdag 30 november is er om 14.00 uur een gezamenlijk bijeenkomst met de SVV in het Dorpscentrum te Vorden. Dan zal de heer Sytse Visser vertellen over het landgoed Warmeloo te Diepenheim. De voorzitter sloot deze bijeenkomst af met het gedicht 'Ga op weg'.