Iesselschotsers houden worstenactie

STEENDEREN - Folkloristische dansgroep De Iesselschotsers uit Steenderen houdt zaterdag 17 februari haar jaarlijkse huis aan huis actie. Deze huis aan huis actie in de voormalige gemeente Steenderen heeft als doel de kas te spekken voor de aanschaf van nieuwe kostuums.

In de beginjaren van de vereniging werd een 'wild' actie gehouden, waarbij het wild door verloting aan de man werden gebracht. Na enkele jaren is er overgegaan naar de 'Kerstactie' en bestonden de prijzen uit artikelen die met de kerst te maken hadden, gevolgd door een huis aan huis gladiolenactie.
Dit jaar is gekozen voor een nieuwe actie, een 'Worstenactie', en komen de vrijwilligers van de dansgroep op zaterdag 17 februari aan de deur met heerlijke rookworst en drogeworst. Juist in deze winterdagen is dit een geliefd product voor bij de winterstamppot of als hapje bij de borrel.


Ontstaan en spiritualiteit van kloosterorden

HENGELO - In Ons Huis Hengelo organiseert de werkgroep Inspiratie & Ontmoeting van de gezamenlijke kerken Hengelo Gld. op 22 februari van 20.00 tot 22.00 uur een gespreksavond onder leiding van pastoor Harry Scheve over het ontstaan van kloosterorden.

Pastoor Harry Scheve is lid van het Pastoraal Team van de parochie HH. Twaalf Apostelen Zutphen en omstreken. Zijn aandachtsgebied bij deze parochie is onder andere liturgie en diaconie. Hij vertelt over de boeiende geschiedenis van het ontstaan van kloosterorden.
Steeds meer mensen bezoeken tegenwoordig een klooster of abdij: even een aantal dagen leven met de broeders en zusters van één of andere orde. Wat opvalt is de enorme regelmaat waarin de broeders of zusters leven. Leven van het ene gebedsmoment naar het volgende. Met bewondering en in verwondering kan men gesprekken voeren met hen en daar door geïnspireerd raken. Vele kloosters en abdijen bieden retraites aan. Velen gaan even echt alleen de stilte opzoeken.
Hoe komt het toch dat er nog steeds mensen zijn die de levenskeuze maken om in te treden? Ondanks dat het een zeer persoonlijke keuze is, worden mannen en vrouwen geraakt door een bepaalde spiritualiteit die de orde uitstraalt. Zij hebben daar dan, eindelijk een 'thuis' gevonden.
Hoe zijn verschillende kloosterordes ontstaan? Pastoor Scheve vertelt in inleiding en gesprek over de geschiedenis van woestijnvaders, ordestichters en de ontwikkeling van spiritualiteit, Benedictus en Franciscus.

Kosten: Vrije gift.

Informatie bij Gerrie Vos, 06-38700488 of gege1956@upcmail.nl, Ans Schabbink, 06-13240336 of ansdemmer@gmail.com, Frida Meints, 06-51007904 of f.meints@gmail.com.


Vogelbeurs Exokan

KEIJENBORG - Exokan organiseert zondag 18 februari haar jaarlijkse vogelbeurs. Dit is voor vogelliefhebbers een mooie gelegenheid om overtollige vogels te koop aan te bieden, of om het vogelbestand weer op peil te brengen. De vogels moeten in schone kooien worden aangeboden. Dit alles staat te gebeuren in Dorpshuis De Horst, St. Janstraat 6 te Keijenborg, tussen 9.00 uur en 11.30 uur. Er zal ook een handelaar aanwezig zijn die vogels opkoopt. Er mogen geen kwartels en postduiven aangeboden worden. De zaal is rolstoelvriendelijk, verdere inlichtingen bij Hans Hermans, mail HWRHermans1959@kpnmail.nl of bel 06-20767566.


Landelijke Sterrenkijkdagen

TOLDIJK - De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) organiseert dit jaar wederom de Landelijke Sterrenkijkdagen. Ook het Achterhoeks Planetarium in Toldijk, gemeente Bronckhorst, heet belangstellenden van harte welkom. Het planetarium is geopend op vrijdagavond 23 en zaterdagavond 24 februari van 19.30 tot 22.00 uur. Entree is deze avonden gratis.

In Toldijk, aan de Hoogstraat 29, bevindt zich een stukje hemel op aarde. Henk Olthof bouwde hier onder andere vier verschillende planetaria. Het plafondplanetarium bouwde hij naar voorbeeld van het Friese Eisinga Planetarium, inclusief een ingenieus tandwielsysteem, waarvoor hij ook zelf alle berekeningen maakte. Heel bijzonder is 'Ruimteschip Aarde', waar men met ongeveer tien volwassenen of vijftien kinderen in kan om een unieke belevenis mee te maken. Door een draaiconstructie toont dit bolplanetarium de sterrenhemel vanaf Nederland, maar ook vanaf de evenaar en de Noordpool. Als het licht uit gaat, verschijnt er een indrukwekkende en haarscherpe sterrenhemel. Zelfs bij een bewolkte lucht kan men in Toldijk dus toch sterren kijken. Een vierde planetarium, 'de Wereld op zijn kop' toont de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond. Voor verdere informatie zie de website.


achterhoeksplanetarium.nl