Op het podium in Lochem: 2. Willemsen-Bax 1. Brown-Millard 3. Hermans-Musset. Foto: Albert Schreuder
Op het podium in Lochem: 2. Willemsen-Bax 1. Brown-Millard 3. Hermans-Musset. Foto: Albert Schreuder

Willemsen en Hermans geven
visitekaartje af bij 1e ONK Zijspancross

Beide Achterhoekers op podium

HENGELO - De Achterhoekse zijspancrossers Daniël Willemsen en Koen Hermans lieten in Lochem direct zien dat ze grote plannen hebben in 2018. Met hun tweede en derde plaats in het dagklassement konden beiden zeer tevreden terugkijken op de seizoensopening.

Door Willy Hermans

Alles was de organisatie gunstig gezind op Circuit Gageldijk, waar traditioneel de eerste wedstrijden voor zijspancrossers en quads werden verreden. Na een lange vorstperiode was het de eerste fraaie voorjaarsdag en bij de strijd om de ONK Sidecar Masters waren alle wereldtoppers aanwezig, omdat zij dit als een goede training beschouwen voor de komende Grand Prixraces. Veel combinaties hebben van bakkenist gewisseld, zodat er een open strijd werd verwacht op de harde baan met hier en daar nog gladde plekken.
Voor een groot aantal bezoekers waren het in de eerste manche Giraud/Mucenieks en Brown/Millard die direct de leiding namen, gevolgd door Koen Hermans met zijn nieuwe Franse maat, Nicolas Musset. De favoriete duo's Willemsen/Bax en Bax/Stupelis hadden beiden een slechte start, zodat zij aan een inhaalrace moest beginnen. Bax kwam direct na de start al stil te staan, zodat hij als allerlaatste de eerste bocht doorkwam.
Giraud moest rokend het strijdtoneel met motorpech verlaten, waardoor Brown en Hermans een plaats opschoven en deze zonder concurrentie wisten te consolideren. De 42-jarige Daniël Willemsen was, ondanks zijn blessures na een crash in Italië, bezig met een indrukwekkende opmars en rukte al snel op. In de laatste bocht wist hij op spectaculaire wijze Dierckens te passeren en zodoende een derde plaats te veroveren. Ook wereldkampioen Etiënne Bax, die herenigd is met de Let Stupelis, wist menig span in te halen en nog op een tiende plaats te eindigen.

In de tweede manche pakten Sanders/Haller de kopstart maar namen de Britten Brown/Millard al snel weer de leiding om deze ook niet meer af te staan en met grote afstand te winnen. Respect voor deze mannen die met een beperkt budget door Europa reizen, maar wel de eerste wedstrijd toch wel verrassend met machtsvertoon op hun naam wisten te schrijven. Daarachter streden Bax en Willemsen om de tweede plaats, die uiteindelijk door Willemsen werd gewonnen, waardoor hij als tweede in het dagklassement eindigde. Koen Hermans lukte het niet om Sanders/Haller van de vierde plek te verdringen, maar door als vijfde te finishen, kwam de Hengeloër als derde op het podium.
De ONK Sidecar Masters bestaat dit jaar uit vijf wedstrijden. Na Lochem volgen op 1 april Valkenswaard, 22 april Oss, 20 mei Varsseveld en 7 juli Rhenen. De eerste Grand Prix vindt plaats in Nederland: op 25 maart in Oss.
Dagklassement Lochem:
1. Brown 50 pnt, 2. Willemsen 42 pnt, 3. Hermans pnt 38, 4. Dierckens 33 pnt, 5. Bax 31 pnt, 6. Wilkinson 29 pnt, 7. Van Werven 26 pnt, 8. Sanders 18 pnt, 9. Veldman 18 pnt, 10. Vanluchene 16 pnt, 11. Justin Keuben 16 pnt, 18. Mike Keuben 11, pnt 21. Roes 6 pnt.

Koen Hermans en Nicolas Musset in actie in Lochem. Foto Albert Schreuder