De fanfare van St. Jan repeteert in dorpshuis De Horst in Keijenborg. Foto: Luuk Stam
De fanfare van St. Jan repeteert in dorpshuis De Horst in Keijenborg. Foto: Luuk Stam

St. Jan staat al 165 jaar midden in Keijenborg

Schuttersgilde viert jubileum met open dag op 15 april en feestweekend in september

Door Luuk Stam

KEIJENBORG - Het schuttersgilde St. Jan bestaat 165 jaar. Gedurende dit jaar zullen de in het karakteristieke geel-blauw geklede gildeleden zichzelf dan ook extra laten zien. Bijvoorbeeld op 15 april tijdens de St. Jansdag, een open dag waarop bezoekers in en rondom dorpshuis De Horst zelf aan gildeactiviteiten mee kunnen doen. In korte tijd kunnen zij kennismaken met het spelen in de fanfare, het werk van de bielemannen, het schieten en het vendelzwaaien.

Het zijn activiteiten waar Keijenborg al sinds jaar en dag mee bekend is. De toenmalige pastoor Berendsen was in 1853 verantwoordelijk voor de oprichting van het gilde. Al was dat gilde aanvankelijk vooral bedoeld om de coördinatie van de verschillende buurtkermissen rondom het dorp op zich te nemen. Die buurtkermissen liepen nogal eens uit op vechtpartijen. In 1853 organiseerde het gilde daarom de eerste centrale Keijenborgse kermis.

Nog altijd is de kermis – dit jaar van vrijdag 22 tot en met maandag 25 juni – iets waar in Keijenborg jaarlijks reikhalzend naar wordt uitgekeken. "Dat is hier hét feest", geeft voorzitter John Rondeel aan. Hoogtepunt van de kermis is de optocht op zondagmiddag. Die trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanuit de wijde omtrek. "Dat leeft heel erg", zegt Rondeel. "In het hele dorp zijn buurten en straten druk bezig met het bouwen van hun wagen. Dat zorgt voor saamhorigheid. En iedereen streeft ernaar om kwaliteit te leveren."

Kwaliteit leveren is ook het doel van de fanfare van St. Jan. Toch waren er hier de afgelopen jaren weinig vernieuwingen te bespeuren. Omdat er volgens de leden meer sprake was van volhouden dan van een toekomstgerichte aanpak, liep de animo voor de repetities terug. Met de aanstelling van Gilbert Wientjes als nieuwe begeleider is daar verandering in gekomen. "Nu kunnen we vijf of tien jaar verder kijken", stelt Rondeel.

Wientjes doet dat vooral met voor veel mensen herkenbare muzieknummers. Daarnaast ligt er onder zijn leiding extra nadruk op het slagwerk. "Mensen moeten een lach op hun gezicht krijgen als ze ons op straat aan zien komen", zegt de nieuwe dirigent. "Ze moeten denken van; goh, dat is een mooi korps! Dat ze langs de kant staan mee te klappen, dat is ons doel."

De fanfare van St. Jan telt dertig leden. Het totale gilde bestaat uit zo'n tachtig actieve leden. Allemaal zullen zij van de partij zijn tijdens de open dag op 15 april en in het jubileumweekend op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 september.


www.schuttersgildestjan.nl