Burgemeester Marianne Besselink en Björn Kummeling van Ideaal presenteren de uitslagen. Foto: Ideaal.org/Jaimy Buunk
Burgemeester Marianne Besselink en Björn Kummeling van Ideaal presenteren de uitslagen. Foto: Ideaal.org/Jaimy Buunk

Meer zetels voor GBB, GroenLinks en CU/SGP

BRONCKHORST – De gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart zijn in Bronckhorst goed verlopen. De opkomst was 61,21% en dat was hoger dan in 2014 (58,09%). Landelijk gezien ging ongeveer 55% van de stemgerechtigden naar de stembus, iets meer dan vier jaar geleden.

Door Liesbeth Spaansen

Voor burgemeester Marianne Besselink was het de eerste keer dat zij als burgemeester de gemeenteraadsverkiezingen meemaakte. Zij ontving als voorzitter van het centraal stembureau rond 6.15 uur alle voorzitters van de stembureaus in het gemeentehuis, die hun papieren en andere benodigdheden ophaalden om de stembureaus in te richten. Zelf ging zij 's morgens en 's middags rond om te kijken hoe het ging. Zij vindt het heel belangrijk dat veel mensen gaan stemmen en was benieuwd naar de opkomst.

Op 27 plekken in de gemeente Bronckhorst kon worden gestemd en na een lange dag bleek de opkomst hoog te zijn, 61,21%. Op de stembureaus werden na de sluiting om 21.00 uur de stembiljetten verdeeld op stapels van de zeven partijen en daarna geteld. Daarna brachten de voorzitters om beurten de verzegelde stempassen, stembiljetten en processen verbaal naar het gemeentehuis. De percentages van de voorlopige tellingen kwamen daarna op het grote scherm in de raadzaal in beeld, waarbij de aantallen stemmen door burgemeester Besselink werden genoemd. De aantallen zetels kwamen daar na het invoeren van een aantal stembureaus ook bij.

In de gang en de raadzaal van het gemeentehuis verzamelden zich van de zeven partijen van Bronckhorst kandidaten voor de gemeenteraad, leden van de partijen en andere belangstellenden. Zij volgden de tellingen op het grote scherm. Als de helft van de stemmen binnen zijn, wordt het echt spannend en met ingehouden adem worden de tellingen gevolgd.

Na het invoeren van de laatste stemmen stond het CDA op 7 zetels (een zetel minder dan 2014), Gemeentebelangen Bronckhorst ging van 4 naar 6 zetels, de VVD ging van 5 naar 4, GroenLinks van 2 naar 3, PvdA en D66 van 3 naar 2 en ChristenUnie/SGP behaalde deze keer voldoende stemmen voor 1 zetel.

Op 21 maart werd eveneens gestemd voor het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Deze wet bepaalt de taken en bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de voorwaarden die gelden voor de inzet van deze bevoegdheden en hoe het toezicht is geregeld. De opkomst voor deze stemming was 57,76%. De uitslag hiervan: 8816 stemmen voor en 7275 stemmen tegen. Daarnaast kwamen 794 blanco en 53 ongeldige formulieren binnen.

Het proces verbaal waarin de officiële uitslag, de voorkeurs- en restzetels van de gemeenteraadsverkiezingen werden bekend gemaakt, werd door de burgemeester ondertekend tijdens de zitting van het centraal stembureau op vrijdag 23 maart.


Burgemeester Besselink ontvangt Manifest Vitale Kernen

BRONKHORST - Een vertegenwoordiging van de werkgroepen 'Vitale Kernen' overhandigde dinsdag 20 maart in het gemeentehuis van Bronckhorst een manifest aan burgemeester Marianne Besselink aan.

In 2017 startten vier werkgroepen 'Vitale Kernen' in Zelhem, Vorden, Hengelo en Steenderen. Inwoners, ondernemers, organisaties en gemeente werken samen aan toekomstbestendige dorpskernen. Dat zijn plekken waar je graag komt, waar voldoende voorzieningen zijn en waar mensen samenwerken.

Thema's die overal spelen zijn wonen, ontmoeten, voorzieningen, verkeer en openbare ruimte en beeldkwaliteit. Toch heeft iedere werkgroep een unieke manier van werken, passend bij de energie en de eigenheid van ieder dorp. We leren van elkaars aanpak. We zijn trots op wat we doen en krijgen energie van onze inzet. We zien dat 'Vitale Kernen' een begrip is dat breed draagvlak vindt onder onze dorpsgenoten. Met dit manifest roepen de vier werkgroepen het college en de politiek op om de ingeslagen weg te continueren en versterken.
In het manifest worden college, politici, ondernemers, inwoners, organisaties en gemeente opgeroepen om elkaar serieus te blijven nemen, de werkgroepen een integrale visie te laten opstellen, de verschillen te erkennen en iedere kern een eigen succes te gunnen, zichtbaar aan initiatieven bij te dragen en successen te laten ontstaan en te zorgen voor continuïteit: maak van vitale kernen een speerpint in het gemeentelijk beleid.
Elke van de 'Vitale Kernen', Steenderen, Zelhem, Vorden en Hengelo heeft daarbij eigen specifieke punten opgesteld. Steenderen: wegen en groen, dorpsplein & ontmoeting, wonen, ondernemen en proces (dorpslab). Voor Zelhem gaat het om behouden en uitbouwen voorzieningen-mix in het centrum, een Kulturhus, de markt, compacter en krachtiger winkelgebied en verkeer, veiligheid, parkeren. Vorden gaat voor: ruimtelijk (-stedebouwkundig), verkeer en ruimtelijke inrichting, functioneel en beeldkwaliteit. Hengelo wil een compact en sfeervol centrum, veilige openbare ruimte, evenementenkoepel, toerisme en samenhang tussen verenigingen, ondernemers en stichtingen.


www.bronckhorst.nl, zoek op vitale kernen