De slagwerkgroep van Concordia repeteert voor de show op zondag 22 april. Foto: Luuk Stam
De slagwerkgroep van Concordia repeteert voor de show op zondag 22 april. Foto: Luuk Stam

Slagwerkgroep Concordia slaat nieuwe weg in

HENGELO – Het wordt een show met niet alleen een veelheid aan slagwerkinstrumenten, maar ook met zang, een blazerscombo, gitaren en een gelegenheidskoor. Op het programma staan bekende nummers van onder meer Coldplay en Led Zeppelin. En er komt zelfs happy hardcore langs. "Het wordt één groot feest", belooft dirigent Gilbert Wientjes.

Door Luuk Stam

Op zondag 22 april staan de slagwerkers van de Hengelose muziekvereniging Concordia centraal tijdens de show Another Dimension in muziekgebouw De Hietmaat. Het moet het voorlopige hoogtepunt worden van de nieuwe weg die de slagwerkgroep met de komst van dirigent Wientjes is ingeslagen. De focus ligt hierbij op popmuziek en swingende nummers.

Sinds drie jaar staat de Hengelose slagwerkgroep onder leiding van de Doetinchemse dirigent, die tevens actief is als begeleider van de fanfare van schutterij St. Jan in Keijenborg. Wientjes komt van oorsprong uit Pannerden, waar hij op zijn achttiende al leiding gaf aan de jeugdgroep van de plaatselijke muziekvereniging. "Toen onze vorige dirigent vertrok, hebben wij Gilbert gevraagd of hij het bij ons wilde oppakken", vertelt Harmen Kraassenberg, lid van de slagwerkgroep. "Dat gaat heel goed."
De 13-koppige Hengelose slagwerkgroep bestaat uit leden tussen de 10 en de 60 jaar oud. Met de nieuwe aanpak hoopt de groep nieuwe jeugdleden te trekken. "Dit ligt meer in het straatje van de jongeren", stelt Wientjes, die geniet van het enthousiasme in zijn groep. "Het mooi om niet op de ouderwetse toer door te gaan, maar nieuwe dingen uit te proberen. Dit is een groep die deze uitdaging aangaat en buiten de lintjes durft te kleuren."

Deze week repeteert het complete gezelschap van slagwerkers en de muzikanten die hen tijdens de show op 22 april begeleiden voor het eerst samen. De totale groep bestaat uit zo'n dertig mensen. Zij zullen op de vierde zondag van april gezamenlijk van zich laten horen in De Hietmaat, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een mooi theater. De show zal hier om 14.30 uur beginnen. De zaal is open vanaf 14.00 uur en de toegang is gratis.

Nieuwe voorzitter
De 35-jarige Harmen Kraassenberg is tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van Concordia op dinsdag 20 maart benoemd tot de nieuwe voorzitter van de muziekvereniging. Het lid van de slagwerkgroep neemt het stokje over van André Oldenhave, die wel bestuurslid blijft. Eerder was Martin Kraassenberg – de vader van Harmen – ook al 26 jaar lang voorzitter van Concordia.