Glas bij glas, blik bij blik. Alle ingezamelde spullen worden door de vrijwilligers in de juiste kramen klaar gezet voor de verkoop op de Pleinmarkt de volgende dag. Foto: Alice Rouwhorst
Glas bij glas, blik bij blik. Alle ingezamelde spullen worden door de vrijwilligers in de juiste kramen klaar gezet voor de verkoop op de Pleinmarkt de volgende dag. Foto: Alice Rouwhorst

Jubilerende pleinmarkt met een feestelijk tintje

BAAK – In 1978 werd in samenwerking met de kerk door en in de St. Martinusschool aan de Wichmondseweg voor het eerst in het dorp een rommelmarkt gehouden. De toenmalige organisatie kon niet bevroeden dat veertig jaar later nog steeds spullen van bewoners van Baak ingezameld en verkocht worden, zodat het een tweede leven krijgt.

Door Alice Rouwhorst

"Dit jaar is het dus een jubilerende pleinmarkt", zegt voorzitter Gerrie Snelder van de Parel. "Uiteraard is er in al die voorbijgaande jaren wel het één en ander veranderd. De organisatie ligt heden ten dage in handen van de Stichting Vrienden van de Parel, de markt is verplaatst naar de buitenruimte om de kerk, de naam is veranderd in 'Pleinmarkt' en het laatste uur is het 'happy hour'. Een gekocht tasje mag in dat uur gevuld worden. Maar de basis is nog steeds hetzelfde. Spullen die de één niet meer nodig heeft, worden verkocht aan de ander. Daarnaast worden ook etenswaren verkocht, zoals patat en wafels. Deze worden bereid uit geschonken ingrediënten. Bewoners van Baak zetten een dag voor de markt vanaf 9.00 uur hun overbodige goederen aan de weg en wij halen ze in en buiten de bebouwde kom van Baak voor ze op. Maar het kan ook gebracht worden. We nemen al enkele jaren geen grote meubels en witgoed meer mee. De afvoerkosten van de niet verkochte spullen rezen namelijk de pan uit. Een wasmachine of koelkast doe je over het algemeen weg als die niet meer werkt. Dus die verkoop je niet. Bovendien zijn ze loodzwaar en de afvoerkosten gaan naar gewicht. We waken er tegenwoordig voor dat de markt geen dumpplaats wordt."

Elk jaar weer veel waar voor weinig
Afgaande op de hoeveelheid bezoekers elk jaar, lukt het de organisatie het telkens weer om veel verkoopbare waar te verzamelen. Vele koopjesjagers vinden iets van hun gading voor weinig. Soms wordt er zelfs teveel verkocht… Zoals die ene keer dat een verkoper een eigen parasol tegen de zon neergezet had en deze voor een zacht prijsje van de hand werd gedaan door een andere verkoper.

Voordat steevast de poorten op de eerste zondag in mei klokslag tien uur open gaan is er al door heel veel vrijwilligers, zo'n zestig in het totaal, heel veel werk verricht. "We werken met groepen. Ieder kent zijn plek en weet wat hij of zij moet doen. We zijn inmiddels een geoliede machine. Na afloop van de markt staat een container klaar voor alle niet verkochte spullen. Maar lang niet alles verdwijnt daar in. Kleding, glas, plastic, boeken, ijzer en elektrische apparaten worden gerecycled. De opbrengst van de pleinmarkt is voor de St. Martinuskerk. En daarmee bedoel ik het gebouw", benadrukt Henk Samberg, secretaris van de Stichting. "We dragen niet bij in de exploitatie van de geloofsgemeenschap. Het geld blijft in Baak."

Klein feestje
De pleinmarkt is op zondag 6 mei van 10.00 tot 15.00 uur en is deze keer feestelijk aangekleed. Er zijn foto's te zien van de markt in voorbijgaande jaren. Een springkussen, gesponsord door Naturovloeren uit Zutphen, die daarmee de bestrijding van de ziekte van Duchenne steunt, staat voor de jongste bezoekers klaar. Entree is 2 euro, kinderen gratis.

Foto's uit de begin jaren van de rommelmarkt zijn van harte welkom. Nadere informatie: 0575-441554.