Van 'ambtelijke macht' naar 'ambtelijke kracht'

BRONCKHORST/STEENDEREN - Onderstaande ingezonden brief is geschreven naar aanleiding van een in de laatste week van april gehouden gesprek van Vereniging "Uit-Zicht" met burgemeester Besselink over de fricties in Bronckhorst.

Zo u allen weet stonden er tot zelfs de dag van de gemeenteraadsverkiezingen pakkende teksten in Contact. De ene partij beloofde de burger nog beter te dienen dan de andere. De advertenties van de Vereniging "Uit-Zicht" hebben heel wat bewogen, immers het ging de Vereniging er niet om op wie wel te stemmen, maar meer op wie niet! Dan hebben we het natuurlijk over politieke partijen welke voor het 35m hoge Aviko mega-vrieshuis waren en die de omwonenden in bijna letterlijke vrieskou hebben laten staan.

Journaliste Tanja Kits van De Gelderlander kwam met een topartikel de zaterdag voorafgaande aan de verkiezingen. Zij sloeg de spijker op de kop met vele uitingen van burgers welke zich door de gemeente gedupeerd en vooral niet gehoord voelen. Communicatief is deze gemeente tot op heden uiterst zwak. Het was wel lachwekkend dat er kennelijk een generaal buiten dienst nodig was om ook iets positiefs in deze gemeente te melden. Waar het feitelijk met al die kritiek richting gemeente om gaat, is… hoe keren we dit tij en ruimen we in harmonie al die conflicten op. Het zijn vooral de Ruimtelijke Ordeningszaken die hoog scoren.

De burgemeester nodigde "Uit-Zicht" uit en deze uitnodiging werd van harte aanvaard! Afgesproken is dat persoonlijke zaken niet naar buiten gebracht worden. Het gaat over beleidslijnen in het recente verleden (2005 tot 2018) en onze toekomst (2018 en verder). Oftewel… wat gaat er allemaal fout binnen deze gemeente en wat gaan we eraan doen om vooral van deze fouten te leren en na de verkiezingen beter te (be)sturen en met name communicatie met inwoners. De huidige coalitievorming blijkt daar nu juist ook over te gaan.

Naar onze mening heeft zich binnen het gemeentelijk apparaat de afgelopen jaren een niet bedoelde machtsstructuur ontwikkeld (welke het hier voor het zeggen heeft gekregen) van ambtenaren, afdelingschefs, juristen, enzovoort. Deze hebben blijkbaar teveel bestuurlijke invloed.

Wij menen dat bestuurlijke verantwoordelijkheid en integriteit richting de burgers een belangrijk werkterrein van een burgemeester is. Met alle waardering dat onze burgemeester veel sociale bezoekjes aflegt bij jubilarissen, et cetera. Het is mooi voor de bühne, maar het gaat om heel veel meer.

Volgens ons is een bepaalde benadering welke destijds in Vorden gemeengoed was, ook binnen onze gemeentegrenzen geslopen. Zo van… "Bent u niet tevreden, de weg naar de rechter staat voor u open!" Wie weet toch ruimte voor een volstrekt onafhankelijke vertrouwenscommissie binnen deze gemeente, waar een burger met haar problematiek terecht kan. Voor alle burgers gelijke rechten en plichten. Trouwens… er lopen ook zaken goed bij deze gemeente, we mogen dit vooral niet vergeten.

Laten we in mei 2018 starten om van de woorden 'ambtelijke macht', vooral 'ambtelijke kracht' te maken. Wijlen burgemeester Steven Buddingh' van Steenderen, schaamde zich feitelijk wanneer hij namens de gemeente naar de Rechtbank moest. Hij ging altijd weer praten met de wederpartij en in veel gevallen loste hij het op. Neem hier een voorbeeld aan. Wij danken u voor het constructieve gesprek, waarbij wij de hoop uitspreken dat burgemeester en wethouders, alsmede de nieuwe gemeenteraad in staat is om de interne organisatie een positieve uitstraling te laten krijgen door heldere beleidslijnen, zodat niet op voorhand het Algemeen Belang wordt uitgelegd als 'alles voor het bedrijfsleven', maar dat juist de belangen van de bevolking weer zwaarder gaan tellen.

Ons laatste verzoek aan de burgemeester was en is om toch met Aviko te overleggen voor een echt innovatieve bouw, want rond de tafel kun je zaken oplossen, niet in de Rechtbank. Wij zijn daar na vele jaren nog steeds graag toe bereid. Bij dat streven past een ondersteuning van het gemeentebestuur. Praten is beter dan procederen.


Paul Kok, voorzitter,
Willem Sleijster, secretaris
Vereniging "Uit-Zicht"