Brandrood rund met haar kalf, te zien in Olburgen. Foto: PR
Brandrood rund met haar kalf, te zien in Olburgen. Foto: PR

Brandrode Open Dag

OLBURGEN - Zondag 17 juni is in Nederland voor de vijfde keer een Brandrode Open Dag. Diverse leden laten hun bedrijf zien. Hun hobby, hun passie. Zo ook Alex Gerritsen in Olburgen.

Uniek en herkenbaar
Brandrode runderen hebben een unieke aftekening en een herkenbaar exterieur. Ze zijn gehoornd, egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, een witte staartpunt en witte sokken of onderbenen. De neusspiegel is blauwzwart. Aan de kop en de poten neigt de kleur naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam 'Brandrood' ontstaan. Brandrode runderen zijn middelgroot en evenredig gebouwd. Het zijn rustige en vriendelijke dieren. Zowel voor elkaar als voor de mens. Dit maakt ze goed hanteerbaar.

Duurzaam
Brandrode runderen zijn functioneel en duurzaam. Door hun robuustheid en hoge weerstand tegen ziekten hebben Brandrode runderen hardheid en een lange levensverwachting. Ze zijn sterk en sober, kunnen zich goed aanpassen en zijn goed bestand tegen voederovergangen en wisselende weersomstandigheden. Het Brandrode rund bezit goede overlevingseigenschappen. Ze zijn zelfredzaam en blijken redelijk winterhard, wat hen ook geschikt maakt voor jaarrond natuurbegrazing. De dieren zijn vroegrijp en vruchtbaar, kalven gemakkelijk af, geven voldoende en goede melk en bezitten goede moedereigenschappen.

Meerdoelkoeien
Brandrode runderen zijn economische meerdoelkoeien. Ze worden niet alleen uit liefhebberij gehouden, maar ook voor zowel natuurbegrazing, vleesproductie als melkwinning ingezet.

Zondag 17 juni zijn belangstellenden tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom op de hobbyboerderij van Alex Gerritsen. Capellegoedweg 9 te Olburgen. Er is gratis koffie en thee.


Derde editie '1 boom mot kun'n' scoort goed: 141 bomen

BRONCKHORST – In het seizoen 2015/2016 werd in de gemeente Bronckhorst voor het eerst de actie '1 boom mot kun'n' gehouden. Ze leverde 124 bomen op voor het buitengebied. In het winterseizoen van 2016/2017 zorgde de tweede editie voor 63 nieuwe bomen. De derde editie van afgelopen winter zorgde voor een recordaantal van 141 bomen. Vereniging Bomenbelang ondersteunt dit initiatief van een aantal mensen uit Hengelo ('Natuur op Bekveld'), de agrarische natuurvereniging 't Onderholt en de gemeente Bronckhorst waarbij gratis bomen geleverd worden aan grondeigenaren in het buitengebied.

Het initiatief begon enkele jaren geleden in de gemeente Oost Gelre. Het doel is het buitengebied weer te voorzien van een flink aantal landschappelijk beeldbepalende bomen. Vanuit Bronckhorst kwamen in het eerste jaar zo'n 160 aanvragen binnen, uit vrijwel alle dorpen. Daarvan voldeden 124 locaties.

In de afgelopen decennia zijn door schaalvergroting in de landbouw veel vrijstaande bomen verloren gegaan. Juist die solitaire bomen zijn waardevol voor het landschap en de dierenwereld. Zo zijn vrijstaande bomen van belang voor (roof)vogels, vlinders, insecten en vleermuizen. Ze dragen bij aan de biologische ongediertebestrijding van de akkers. Ook het vee profiteert en vindt beschutting onder de bomen.

Het idee om aan alle grondeigenaren in het buitengebied te vragen of ze een enkele boom willen planten op een plek waar die kan uitgroeien tot een fors exemplaar, is afkomstig van bioloog Anton Stortelder die aan de universiteit van Wageningen werkt en het agrarisch cultuurlandschap goed kent.

De gemeente en de provincie Gelderland betalen de bomen. De agrarische natuurvereniging 't Onderholt en Vereniging Bomenbelang Bronckhorst ondersteunen het initiatief. 't Onderholt coördineert de activiteiten en Bomenbelang adviseert over bestaande bomen in het buitengebied.

De deelnemende organisaties hopen dat meer variëteit ontstaat in het aantal bomen dat geplant wordt. Ze verwachten de komende jaren nog enkele honderden nieuwe bomen te kunnen planten bij nieuwe deelnemers van de actie '1 boom mot kun'n'. Voor meer informatie: www.bomenbelang.nl of (0575) 470 530.