Toneelgroep Toneel uut Toldiek. Foto: PR
Toneelgroep Toneel uut Toldiek. Foto: PR

Feestelijk programma Toldieks Feest

TOLDIJK – Het Toldieks Feest begin juli wordt traditiegetrouw afgetrapt met twee avonden toneel op woensdag 4 en donderdag 5 juli. Vrijdagavond 6 juli is de optocht met aansluitend live-muziek en zaterdag 7 juli vinden de volksspelen plaats met 's middags en 's avonds live-muziek. Het feest is in en rondom Café Restaurant Den Bremer in Toldijk.

Op woensdagavond 4 juli zal burgemeester Marianne Besselink om 20.00 uur het Toldieks Feest openen, waarna Toneelgroep Toneel uut Toldiek (T.U.T.) het stuk 'De erfenis van Tante Bella' ten tonele zal brengen. In dit komische stuk draait alles om de verdeling van de erfenis van tante Bella, die een beautysalon runde. Niemand blijkt rouwig om haar overlijden, vooral de broers Berend en Albert niet. De beide bouwvakkers erven de beautysalon en hebben een geheel eigen aanpak wanneer er klanten komen voor een massage of bikini-wax. Wanneer een lang verloren neef de beautysalon binnenstapt krijgen de broers bijna een hartverzakking, bang dat ze de erfenis moeten verdelen. Samen bedenken ze een hilarisch plan om hun neef zo snel mogelijk de deur uit te werken. Beide toneelavonden beginnen om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.
Op vrijdagavond 6 juli om 19.30 uur start de optocht. Dit jaar zullen negen grote wagens door Toldijk trekken, voorafgegaan door kinderen met kleine karretjes, wagentjes, fietsen en zovoort en de koningsparen van 2017. Zij worden begeleid door enkele muziekkorpsen uit de regio. Deze optocht is vrij toegankelijk: er wordt geen entree gevraagd. Wel zal er tijdens de optocht een inzameling worden gehouden waarvan de opbrengst onder de wagenbouwers zal worden verdeeld.
Na afloop van de optocht wordt er een aubade gegeven aan de koningsparen van 2017 en speelt aansluitend de band 'Kraakthelder' in de zaal bij Den Bremer.

Op zaterdag 7 juli kan er gezamenlijk op het feestterrein ontbeten worden, door diegenen die zich hiervoor aangemeld hebben. Rond 10.00 uur starten de traditionele volksspelen waaronder het vogelschieten, potjesschieten, vogelknuppelen, kegelen en jeugdschieten. Ook vinden de kinderspelen plaats voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. Na het huldigen van de nieuwe koningen van het vogelschieten en -knuppelen en de prijsuitreiking zal de band 'The Sjefs' voor de muzikale omlijsting van de middag zorgen. Vanaf 21.00 uur is de zaal weer geopend en speelt de band 'Lead'.


Muzikaal zomercarrousel met
Siebren, Marloes en Jurriaan

VORDEN/LINDE – In het Theater onder de Molen worden op acht woensdagavonden deze zomer voorstellingen gegeven tijdens de zomercaroussel. Op woensdag 11 juli treden Jurriaan Boerstoel en Siebren en Marloes op.

Siebren en Marloes zijn twee muzikanten die ongeveer twee jaar geleden een duo zijn gaan vormen. Siebren speelt akoestische (en elektrische) gitaar en studeert hier ook voor aan het conservatorium in Arnhem. Marloes zingt al sinds kleins af aan en heeft nu een aantal jaar zangles. Het repertoire is erg breed, zij spelen van Stevie Wonder tot Ed Sheeran maar ook Nederlandstalige nummers van bijvoorbeeld de band Bløf. De nummers uit hun repertoire vormen vooral mooie luistermuziek maar ook de nodige swing. Jurriaan Boerstoel komt uit Vorden en is eigenlijk licht- en geluidstechnicus, maar ook muzikaal opgeleid. Deze pianist zal na de pauze de avond muzikaal beëindigen met zijn vaak verrassende muzikale keuzes. Deze voorstelling is in het theater aan de Lindeseweg 29 in Vorden (buurtschap Linde) en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 10 euro. Tijdens de zomercaroussel is het eerste kopje koffie met een stukje van de zelfgebakken zogenoemde 'molenkoek' gratis. Reserveren kan via de website.
Voor bewoners van De Wehme bestaat dit jaar de mogelijkheid om gehaald en gebracht worden; hiervoor intekenen kan in de eetzaal.

Siebren en Marloes stappen in de zomercarrousel van Theater onder de Molen. Foto: PR