Jo Bolk luistert het bezoek van de burgemeester op met een deuntje op zijn trekharmonica. Foto: Luuk Stam
Jo Bolk luistert het bezoek van de burgemeester op met een deuntje op zijn trekharmonica. Foto: Luuk Stam

Fietspadliefde leidt tot zestig jaar huwelijk

Jo en Hannie Bolk trouwden op 4 juli 1958

Door Luuk Stam

HENGELO - Jo Bolk en Hannie Mulder woonden eind jaren vijftig allebei in Doetinchem. Hun werk hadden ze allebei in Hengelo. Hij als meubelstoffeerder. Zij als naaister. Ze troffen elkaar en fietsten vanaf dat moment elke dag samen. Er bloeide wat op. "Ik bracht haar vaak thuis", blikt Jo terug. "Na een tijdje vroeg haar moeder of ik die avond langs wilde komen. Dat deed ik en sindsdien is het altijd zo gebleven."

Jo en Hannie Bolk maakten een heel rondje Hengelo

Al snel raakte Hannie zwanger en dus trouwde het jonge stel – Jo was 20, Hannie moest nog 18 worden – vroeg. Op woensdag 4 juli was dat precies zestig jaar geleden. Burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst kwam daarom op bezoek bij het echtpaar Bolk-Mulder, dat twee maanden na hun huwelijksvoltrekking al in Hengelo kwam wonen.
Hier woonde het stel achtereenvolgens aan de Vordenseweg, de Spalstraat, de Meidoornstraat, nog een keer de Vordenseweg, de Snethlageweg en nu alweer 32 jaar aan de Ouweleen. "We hebben een heel rondje Hengelo gemaakt", zegt Hannie, wiens geboortewieg in Hummelo stond. Haar man bracht zijn jongste jaren door in Didam.

In Hengelo groeiden ook zoons Willie en Corrie en dochter Joke op. De eerste jaren hadden hun ouders het niet gemakkelijk. "We moesten onszelf zien te redden", zegt Hannie. "Het was werken, werken en nog eens werken." Ook Jo beschrijft het als een moeilijke tijd. "Maar nu hebben we een gelukkig tijd", stel de inmiddels 80-jarige opa van vier kleinkinderen en overgrootvader van een achterkleinkind.

Voor Hannie is het naaien nog altijd een grote passie. Voor stoffen en garen gaat ze vrijwel wekelijks naar de markt in Doetinchem. Winkels zijn er op dit gebied steeds minder te vinden en stoffen op internet kopen, dat vindt Hannie maar niks. "Ik moet zien wat ik koop", verklaart ze. "En voelen of het goed spul is." Voor de gezelligheid gaat Jo tegenwoordig vaak mee naar de markt. Hij haalt er steevast een gebakken visje.

Thuis zijn zowel Jo als Hannie vaak in de tuin te vinden. Jo was daarnaast in 1992 één van de oprichters van harmonicagroep De Trekkebuuls. Die groep bestaat nog altijd en is sinds 2002 een officiële vereniging.

Jo speelde bij harmonicagroep De Trekkebuuls

De leden oefenen wekelijks in Keijenborg, al speelt Jo zelf niet meer mee. Voor de gelegenheid haalt hij zijn trekharmonica echter graag nog eens voor de dag. Zo krijgt het bezoek van de burgemeester deze woensdagmiddag een muzikale afsluiting.