Bij het ontbijt van het Toldieks Feest kwamen ruim 300 dorpsgenoten aanschuiven. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Bij het ontbijt van het Toldieks Feest kwamen ruim 300 dorpsgenoten aanschuiven. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Toldiekers ontbijten voor het schieten

TOLDIJK - Gezellig samen met het hele dorp ontbijten tijdens Toldieks Feest op zaterdagochtend 7 juli. Dat was het idee van de leden van Schutterij PROOST.

In samenwerking met Stichting Oranjefeesten Toldijk en Den Bremer werd het idee ook uitgevoerd en de animo was overweldigend. Met rond de 300 gasten aan tafel werd de zaterdag van Toldieks Feest goed gestart. Voorzitter Stef Groot Nibbelink was in zijn welkomstwoord duidelijk. "Eerder stonden we met niet teveel mensen aan het begin van het vogelschieten op de wei. Door het initiatief van PROOST komt hier nu verandering in. Dit is echt geweldig." Het zingen van het Wilhelmus had ook nog nooit zo mooi geklonken op de Toldiekse vogelwei. Na het ontbijt gingen het vogelschieten, vogelknuppelen en de kinderspelen van start.
Na een sportieve strijd werd Bram Memelink gehuldigd als Schutterskoning 2018. Bij het vogelknuppelen was dit Greet Heitkonig en jeugdkoning is Erben Rekswinkel.

Uitslagen:
Vogelschieten:
Romp: Schutterskoning 2018: Bram Memelink, Kop: Geert van Asselt, Rechtervleugel: Carla Prinsen, Linkervleugel: Alfons Heitkonig, Staart: Dirk Ruesink.
Vogelknuppelen: Romp: Knuppelkoning 2018: Greet Heitkonig, Kop: Maaike van Hussel, Rechtervleugel: Monique Pelgrom, Linkervleugel: Stieni Hendriks, Staart: Greet Heitkonig.
Vogelschieten voor de jeugd: Jeugdkoning 2018: Erben Rekswinkel.
Potjesschieten: 1e prijs: Tom Nieuwenhuis, 2e prijs: Wilco Beugel, 3e prijs: Eef -Jan Olthof.
Kegelen: 1e prijs volwassenen: Gerco Eskes, 1e prijs kinderen: Tom Wenting.
Middagprogramma paintball-schieten: Winnaar: Carla Prinsen


Jos Joling beleeft laatste Oranjefeest als bestuurslid

TOLDIJK - Hij gaat de Stichting Oranje Feesten Toldijk als bestuurslid verlaten. De editie van 2018 was zijn 25ste Toldieks Feest. Voorzitter Stef Groot Nibbelink sprak hem toe vooraf aan de toneelavonden. Jos kwam in het bestuur van een Oranjevereniging waar geen draaiboeken waren. Jos hield zich 25 jaar bezig met het vogelknuppelen, was jaren mede-organisator van de fietstocht en zat in de kluscommissie. "Jos is een aanpakker en een betrouwbaar bestuurslid. Hij kreeg bloemen en een groot applaus.