Spelletje doen in Indonesie. Foto: Alice Rouwhorst
Spelletje doen in Indonesie. Foto: Alice Rouwhorst

Illegaal de grens over

Steenderen - De parkeerplaats was overvol, geen auto kon er meer bij. Een lange rij met (groot)ouders bij de ingang die graag een consumptie- en drankbon wilden kopen. Binnen in de Pannevogel was het ook al één en al bedrijvigheid en kwamen er uit de verschillende lokalen heerlijke etensgeuren.

Door Alice Rouwhorst

Zo'n drie weken hadden de kinderen van de basisschool de Pannevogel zich verdiept in verschillende landen van de wereld. In kleine groepjes of met de hele klas hadden ze een onderwerp naar keuze van het land bij de kop gepakt en hierover via boeken en internet veel geleerd en dit op eigen wijze uitgewerkt. De resultaten hiervan konden de belangstellende (groot)ouders bekijken.

Zien, beleven en proeven
Indonesië, China, Engeland, Mexico, Italië, Duitsland, Nederland: ieder land met zijn eigen taal, eten, gewoonten, flora, fauna, gebouwen, kleding, bekende personen. In elk lokaal een ander land en een diversiteit aan knutsels, muurkranten en presentaties. Dansen op Grease met de hele klas te zien op het digibord, nagebouwde Eiffeltoren van legoblokjes en zelf geborduurde lavendelgeurzakjes uit Frankrijk, toren van Pisa van klei, aquaducten van houten blokjes uit Italië, wascotekeningen van Engels drop, monster van Lochness van klei uit Schotland en geverfde rieten hoeden als Mexicaanse sombrero's. De ouders keken hun ogen uit.

Maar er was niet alleen veel te zien, er was ook van alles te proeven en te beleven. Specifieke gerechten van het land door de kinderen zelf gemaakt. Stokbroodje met brie natuurlijk in Frankrijk en pizza in Italië, sandwiches in Engeland en hamburgers in Amerika, rijst met mango in Thailand. Al gauw waren alle landen door hun voorraad heen, want zo goed smaakten alle gerechten. In Mexico kon er gemept worden tegen een piñata, in Nederland waren oranje bussen opgesteld voor het bus gooien en buiten op het veld werd jeu de boules gespeeld en lagen palen waarmee het Schotse boomstam werpen uitgeprobeerd kon worden. Het enige wat hierbij ontbrak waren de geruite kilts.

Welverdiende vakantie na afscheidsmusical

Alle (groot)ouders konden van het ene land naar het andere land lopen, maar de kinderen hadden een paspoort, die ze bij de douane van ieder land moesten laten zien. Ze kregen een stempel en mochten dan pas de grens passeren. Sommige kinderen staken de grens over door gebruik te maken van de stilte ruimtes tussen de lokalen in. Of deze illegaal overstekende kinderen iets te verbergen hadden of smokkelwaar bij zich hadden is niet duidelijk geworden.

Laatste (lichte) loodjes
Na zo'n anderhalf uur was de rust weer redelijk teruggekeerd in de Pannevogel en konden de kinderen, het team en de helpende ouders terugkijken op een zeer geslaagde, gezellige, warme en vooral drukbezochte afsluitavond van het schooljaar. Uit het enthousiasme van de kinderen was op te maken dat ze dit een geweldig project vonden, waarin ze op een hele andere manier aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en handvaardigheid hebben geleerd. Nog één week school, waarin groep acht onder andere de afscheidsmusical geeft en op vrijdag patat op de lunchkaart heeft staan. En dan kunnen de kinderen en het team genieten van een welverdiende vakantie.

Paal werpen, als zijnde een boomstam, zoals in Schotland. Foto: Alice Rouwhorst
Stempel in het Pannevogel paspoort. Foto: Alice Rouwhorst
Rijst met mango in Thailand. Foto: Alice Rouwhorst
Panda in China. Foto: Alice Rouwhorst
Sombrero in Mexico. Foto: Alice Rouwhorst