Peuters genieten van de nieuwe watertafel. Foto: Marion Buiting
Peuters genieten van de nieuwe watertafel. Foto: Marion Buiting

Zorgen voor toename biodiversiteit

BRONCKHORST - Voor het CDA Bronckhorst zijn de verkiezingen blijkbaar nog niet voorbij of moet ik zeggen dat de nieuwe verkiezingen, weliswaar een beetje vroeg, al weer begonnen zijn. Wat is het geval? Op de politieke pagina vorige week geeft het CDA aan dat de wethouders Blaauw (GBB) en Hofman (GroenLinks) in een interview aangegeven zouden hebben dat er wat gedaan moet worden aan al de zombiegronden in de gemeente.

Een heel negatieve term voor het bestaan van gronden waar alles dood is. Een term bedacht door professor Sippel naar aanleiding van een onderzoek in Duitsland. Wethouder Hofman daarnaar gevraagd, heeft duidelijk aangegeven dat die term noch door Blaauw noch door Hofman in het (telefonisch) interview aan de Gelderlander genoemd zijn.
De journaliste heeft zelf de vrijheid genomen om dit in de kop van het artikel te zetten. Persvrijheid niet waar? Naar aanleiding van vragen van het CDA heeft wethouder Hofman duidelijk gemaakt de term niet genoemd te hebben en uitgesproken dat hij zich, wat ook in het coalitieakkoord staat, zich sterk wil maken voor maatregelen die leiden tot een toename van de biodiversiteit. Daartoe gaat hij en ook de andere leden van het college in gesprek met boeren en hun organisaties.
Het wordt nu tijd dat het CDA ophoudt te framen dat een meerderheid van het college de boeren ervan beschuldigt dat zij gezorgd heeft voor zombiegronden.
Nee, de boodschap is een positieve: gezamenlijk gaan we er voor zorgen dat de biodiversiteit toeneemt: goed voor de natuur, voor de inwoners en niet op de laatste plaats voor de boeren zelf.


Herman van Rooijen
Fractievoorzitter GroenLinks Bronckhorst


Peuteropvang 't Hengeltje blij verrast door Stichting Groene Kruis

HENGELO - Door een tip van een oudercommissielid kwam Peuteropvang 't Hengeltje Juut & Co terecht op de site van Stichting Groene Kruis.

Deze Stichting is opgericht na het verdwijnen van het Groene kruisgebouw aan de Kastanjelaan. Door de verkoop van de grond bleef er een bedrag over. Hiervan worden projecten ondersteund op het gebied van zorg en welzijn.
De wens voor de peuters was een zand/watertafel, zodat zij in de winter ook binnen met zand kunnen spelen en in de zomer kunnen genieten van heerlijk waterpret. In de herfst kan de tafel gevuld worden met natuurlijk materiaal, zoals kastanjes, eikels, blaadjes enzovoort, om themagericht te werken.
Een zand/watertafel is kostbaar, maar zeer waardevol. De peuteropvang is Stichting Groene Kruis daarom dan ook zeer dankbaar! Namens alle peuters, bedankt.


De VakantieBieb

REGIO - Van 1 juli tot en met 31 augustus is de VakantieBieb weer open, hét zomercadeautje van de Bibliotheek. Deze biedt meer dan 30 e-books voor het hele gezin op smartphone of tablet, ook voor wie geen lid is van de bibliotheek.

Met de VakantieBieb heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. Dit initiatief van de Bibliotheek is om mensen kennis te laten maken met e-books en kinderen te stimuleren in de vakantie te blijven lezen. Sinds de start in 2013 hebben ruim 762.000 mensen de VakantieBieb-app gedownload.
Er zijn ruim 30 e-books voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar en een mooie lijst avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- en humoristische e-books in diverse leeftijdsklassen. Voor volwassenen is ruime keuze uit romans of spannende en informatieve e-books. Jeugd en volwassenen met dyslexie kunnen een deel van de e-books in een aangepast lettertype lezen (ePub-versie).
De app is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde e-books komen op de boekenplank in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie.


www.vakantiebieb.nl