Sensei Vanessa van den Berg en Marcel van den Berg, haar leraar en echtgenoot. Foto: Bert Smeitink
Sensei Vanessa van den Berg en Marcel van den Berg, haar leraar en echtgenoot. Foto: Bert Smeitink

Karateka Vanessa van den Berg uit Hengelo behaalt haar derde dan

HENGELO - Tijdens het AIKO Ashihara Karate trainingsweekend in Hendrik Ido Ambacht op 30 juni en 1 juli, kwamen karatescholen vanuit verschillende landen bij elkaar om nieuwe technieken te leren, nieuws uit te wisselen en te verbroederen. Het was ook een moment om aan anderen te laten zien hoe ver iemand gegroeid is binnen het Budo. Vanessa van den Berg behaalde het hoogste, de derde dan en is nu Sensei.

Team Doragon uit Hengelo was met een kleine delegatie naar het kamp afgereisd. Drie leden daarvan gingen een examen afleggen. Olaf Nijhof en Max Nijhof deden hun examen voor een lagere graad, de zogenaamde Kyu graad. Eén van de leden ging maar liefst voor het hoogst haalbare, de laatste Dangraad waar men een examen voor kan doen: een derde Dan. Deze graad wordt beschouwd als een voltooiing van een pad waarbij ook de titel van Sensei wordt verkregen.
Het examen binnen de AIKO wordt uitgevoerd in twee delen; als eerste het technische examen waarbij aan bod komt de kennis van techniek, houding, balans en uithoudingsvermogen. Het tweede deel is sparren (vechten met een tegenstander). Karateka's moeten hierbij laten zien wat zij geleerd hebben, maar zij moeten ook boven zichzelf uitstijgen door het aantal sparringspartijen te volbrengen en niet op te geven.
De leden die examen deden, behaalden het technisch examen met positief resultaat. Voor het sparren heeft Olaf Nijhof tien partijen gevochten en Max Nijhof vijftien partijen. Vanessa van den Berg heeft haar sparren volbracht door maar liefst vijftig partijen van anderhalve minuut te volbrengen. Olaf en Max Nijhof en Sensei Vanessa van den Berg kregen felicitaties voor hun prestaties.