Besselink en Helmich in het rose wandelshirt van de gemeente worden geflankeerd door de medewandelaars op de wiebelige touwbrug in het Hertenbosch. Foto: Alice Rouwhorst
Besselink en Helmich in het rose wandelshirt van de gemeente worden geflankeerd door de medewandelaars op de wiebelige touwbrug in het Hertenbosch. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Wandelen met de burgemeester in wandelgemeente Bronckhorst

BAAK - Wat doe je als je burgemeester bent van de Wandelgemeente van het jaar en het is nog vakantie bovendien? Juist. Je gaat wandelen in je eigen mooie gemeente met bewoners en ondernemers van je gemeente. Burgemeester Marianne Besselink liep afgelopen week elke dag vanaf een andere plek een korte route vergezeld door zo'n tien tot twintig Bronckhorsternaren.

Door Alice Rouwhorst

Gehuld in het roze wandelshirt met de tekst 'Bronkhorst. Wandelgemeente van het jaar', luchtige wandelschoenen aan de voeten, zonnehoed op het hoofd en zonnebrandcrème op het lijf begon de eerste van de vijf wandelingen voor burgemeester Besselink in Baak bij het Wapen van Baak. Ook gebiedsambtenaar Arie Vries en wandelgids Frans Helmich hadden zich in het roze gestoken voor deze gelegenheid. Nadat iedereen zich had voorgesteld aan de burgemeester en een gekoeld, gevuld waterzakje van de gemeente in ontvangst had genomen, liet Helmich de aanwezige wandelaars zien welke route ze gingen wandelen. Gezien de beschikbare tijd werd het de kortste route, de rode, van de verschillende Helmichroutes die in en om Baak lopen.

Expositie in de kathedraal
Alvorens aan de wandeling te beginnen nam Helmich de burgemeester mee naar 'de kerk tegenover het café', de St. Martinuskerk. Hij noemt het zo, omdat het café stond op de plek van de huidige kerk en daarvoor moest wijken. Het café werd een paar meter verderop weer opgebouwd en die klus was uiteraard eerder geklaard dan de bouw van het godshuis. Vandaar Helmichs uitspraak. Tot en met 30 september is in de kerk van woensdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur de expositie 'De Kathedraal' te bewonderen. Deze geeft een impressie van de kerk- en geloofsgeschiedenis van het dorp. Helmich vertelde in het kort over de familie Van der Heijden, de totstandkoming van de imposante kerk en over de laatste Heer van Huize Baak. Hijzelf heeft nog hele vage herinneringen aan het wonen op Huize Baak; hij was drie jaar toen hij verhuisde naar elders.

Van brug naar brug
Het wandelgezelschap van Besselink bestond met name uit vrouwen uit Vorden, maar ook een paar mannen waren aanwezig. Steenderen, Hengelo en Baak waren tevens vertegenwoordigd onder de wandelaars. Ze gingen de koele kerk uit, de felle zon in, om al gauw weer verder te wandelen in de welkome schaduw van de bomen langs de Singelwal achterlangs Huize Baak. Aan het eind van dit pad stak de groep de Vordenseweg over en vervolgden hun tocht het Hertenbosch in. Besselink praatte met de verschillende wandelaars en was vooral ook geïnteresseerd in wat er onderweg te zien was en hoe het allemaal tot stand was gekomen. Ondanks de droogte stonden de roodoranje bessen van de gevlekte aronskelk fier overeind en zat er her en der een rijpe braam aan de struik. Prachtige natuurschoon in het bos.

Met omgevallen bomen als stille getuigen van de januaristorm, die in het bos blijven liggen voor de dieren of voor kinderen om op te klimmen en te klauteren.


Lees verder op pagina 7

Frans Helmich, de wandelgids tijdens de wandelroute in Baak, toont op de kaart waar de route de wandelaars heen brengt. Foto: Alice Rouwhorst
Voldoende schaduw in het bos maakte de wandeling aangenaam. Foto: Alice Rouwhorst
Burgemeester Besselink zwiert aan de kabelbaan. Helmich kijkt geamuseerd toe. Foto: Alice Rouwhorst
Rode bessen van de gevlekte aronskelk langs de route in Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Burgemeester Marianne Besselink bekijkt samen met Frans Helmich het boekje behorende bij de Helmichroute. Foto: Alice Rouwhorst